Stilte retraite voorjaar van 2 t/m 4 mei 2025

Deze stilte retraite (weekendsesshin) in de stijl van zen is een uitstekende gelegenheid om, samen met een groep, je meditatie te verdiepen. Gun jezelf de ruimte om stil te worden.

 • Datum: vrijdag 2 t/m zondag 4 mei 2024
 • Kosten (eigen kamer): € 405 (Verblijf € 345,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 345 (Verblijf: € 285,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 20 (maximum aantal).
 • Maaltijden: vegetarisch

Prijzen onder voorbehoud

Gelegenheid tot verdieping

Deze stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

stilte retraite voorjaar in de stijl van zen o'.l.v. John de Weerdt in Samaya

Sfeervolle locatie voor deze stilte retraite

We zitten in de sfeervolle locatie van Samaya (vlakbij Utrecht) met een prachtige zendo en rustige omgeving. . Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een twee-persoonskamer te delen.

De stilte retraites staan o.l.v John de Weerdt. John is een ervaren zenleraar die wekelijkse zenlessen geeft aan verschillende groepen in zowel Utrecht (bij Zentrum) en IJsselstein (Ming Zen Centrum).

Voor geestelijke verzorgers
Je kunt deze retraite wellicht gebruiken voor PE punten voor het kwaliteitsregister geestelijk verzorger. Check zelf bij het kwaliteitsregister of dit nu ook weer mogelijk is.

Deze video is verborgen en alleen zichtbaar voor mensen met een link.

Mooi programma

De stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

Programma Voorjaar 2025

“Een oase van rust”

zen retraite met John de Weerdt

Een oase van rust. Heerlijk vers eten. Maar het best van al: de lezingen (teisho) van John de Weerdt, die je ook na het weekend… Lees meer… ““Een oase van rust””

Madelijne

“bijzondere ervaring”

Zen Retraite met john de weerdt

Ik heb de stilte van de sesshin en de sereniteit van Samaya als heel weldadig ervaren. Ik houd erg van stilte en Samaya is een ideale plek om die stilte twee dagen te beoefenen.. John, ik wil je hartelijk danken voor je inzet en voor deze hele bijzondere… Lees meer… ““bijzondere ervaring””

Rik

Een dankbaar en rijk gevoel

Zen retraite met john de Weerdt

Ik heb de sesshin als verrijkend ervaren, 2 dagen voor en met mijzelf, met anderen die zwijgend ruimte geven.  Als onervaren deelnemer ervoer ik de sfeer als iets om te koesteren en te respecteren.  Hoewel het mediteren zelf een forse uitdaging voor mij was, hielp de gemeenschappelijkheid me om te blijven en nieuwsgierig en open… Lees meer… “Een dankbaar en rijk gevoel”

Al met al zeer voor herhaling vatbaar

Zen Retraite met john de weerdt

Het was ronduit heerlijk om even echt losgekoppeld te zijn van het dagelijks leven met alle analoge en digitale gebabbel. Daardoor heel goed zicht op het gebabbel in mijn hoofd, dat wel wat weg had van een popcornpan, plop-plop-plop-het hield niet op. Of toch wel, een beetje zachter werd het in de loop van de… Lees meer… “Al met al zeer voor herhaling vatbaar”

Janneke

Een vreugde dans in stilte

zen retraite met john de Weerdt

Al gaat het voor mij in de zen retraite vooral om de innerlijke rust, wil ik toch starten met een bedank voor de zorg en aandacht als het gaat om de maaltijden. En hoe dit is verweven met de retraite. Een vreugde dans in stilte, zo heb ik dit weekend ervaren. Loskomen van het alle… Lees meer… “Een vreugde dans in stilte”

Sandra

Meditatie in groepsverband. Wat is er mooier!

mediteren in groepsverband

Wat is er mooier dan een zondagochtend in stilte door te brengen dmv meditatie in groepsverband. Dit doe je in je eentje niet gauw terwijl de kracht van stilte heel groot is. Ook deze keer heeft John een mooi programma gemaakt met loop/zit meditatie, een inleiding en persoonlijk onderhoud. Een mini sesshin in notendop.… Lees meer… “Meditatie in groepsverband. Wat is er mooier!”

Paul

Enorm leerzaam

Mijn ervaring met dit weekend: rust, relaxte sfeer, vriendelijke mensen, enorm leerzaam. Het weekend gaat voorbij maar de inzichten uit de Dharmales blijven. Het was precies wat ik zocht. M.b.t. de locatie: ook erg aardige mensen, heerlijk vers… Lees meer… “Enorm leerzaam”

Madelijne

Inspirerende begeleiding

Dit weekend was een uitstekende manier om in alle rust de werking (en niet-werking) van mijn geest verder te onderzoeken. Dit onder inspirerende begeleiding van John die een nuchtere aanpak hanteert inclusief een vaak humoristisch perspectief. De mooie zendo, de rustige omgeving en prachtige tuin maken het helemaal af. Een… Lees meer… “Inspirerende begeleiding”

Ruben

Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende

Het was een weekend waarin ik even vakantie had van mijzelf. Kernachtiger kan ik het niet omschrijven. Het was heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende. Ook al was wat zich aandiende niet perse heerlijk. Maar ik ging na afloop een stuk lichter naar… Lees meer… “Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende”

Jolanda

De luchtige helderheid van het vormloze ervaren

Beste John, Het was niet mijn eerste stilte-retraite maar wel mijn eerste shessin. Het zitten is me erg meegevallen, natuurlijk niet geheel vrij van lichamelijke ongemakken, maar het is het waard! De ervaring van afgelopen weekend bubbelt nog nog vrolijk na in heel mijn lijf als een glas frisse priklimonade op een warme zomerdag. Je… Lees meer… “De luchtige helderheid van het vormloze ervaren”

Martijn

(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta

Zo-nu-en-dan gun ik mijzelf een moment van rust, langer dan in een leesboek neuzen of een overheerlijk ijsje eten. Rust waarbij ik in mijzelf kan keren en (her-)ontdek hoe ik in het leven sta.  Afgelopen weekend was hierin een mooie uitdaging, maar vooral ook een mooie reis in mijzelf.  … Lees meer… “(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta”

Sandra

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop… Lees meer… “Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie”

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van… Lees meer… “Meegaan in de stroom”

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En… Lees meer… “Echt een meerwaarde”

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan… Lees meer… “Mediteren omlijst door stilte”

Annemarie

Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.

Het was voor mij de eerste ervaring om enkele dagen te mediteren. Het is even uit de wereld stappen om naar binnen toe te gaan. Voor mij voelde het als verbinding met het universele en daarbij ervaarde ik een versterkte sensitiviteit. Ook wel op een bepaalde manier hard werken! Het is heerlijk om stil te… Lees meer… “Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.”

Maria

Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment

Mijn ervaring, de tijd hebben om langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment is heel waardevol. Ik ben beter gaan zien dat hoe het is, meestal niet is hoe ik wil dat het is. Dat is winst voor mij. Deze vleesjas met zn eigenaardigheden maar verbonden met alles,… Lees meer… “Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment”

Almer

Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren

Zonder afleidingen de diepte van Zen in kunnen gaan onder de open, eerlijke en humoristische begeleiding van John is wat ik mezelf en anderen gun. Dank je wel John! Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren. En ja, Samaya is een heel fijne plek om te zijn…… Lieve groet, Stéfanie… Lees meer… “Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren”

Stefanie

Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.

Beste John, Dank voor de organisatie en de begeleiding van de sesshin afgelopen weekend. Ik heb genoten. En met een stijgend enthousiasme je dharmalessen bijgewoond. Vanwege de heldere inhoud van de les, de vertaling naar het dagelijkse leven in de vorm van taal, metaforen en voorbeelden uit het dagelijks leven. Veel geleerd, heel fijn! Ook… Lees meer… “Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.”

Annie Marie

Nuchtere en diepe wijsheden

mediteren in groepsverband

Ik heb mijn tijd bij jou echt als heel waardevol ervaren John, dankjewel voor je nuchtere en tegelijkertijd diepe… Lees meer… “Nuchtere en diepe wijsheden”

Lisa

3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.

stilte retraite

Eind april 2022 mijn eerste 3 daagse sesshin gevolgd bij John nadat ik in september ben gestart met Zen meditatie. Vanaf de eerste ‘zit’ valt op dat het rustiger is in mijn hoofd dan gebruikelijk; het zitten in deze groep doet iets met me. Dat gebeurt helemaal vanzelf want John heeft ons bij aanvang meegegeven… Lees meer… “3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.”

Ellen

Voor geen goud had het ik dit willen missen

een sesshin (mijn) ik zag er tegenop en laat ik zeggen; ik heb een joekel van een ego die bedacht jaren aaneen uitvluchten; geen tijd; geen zin een kleine 3 dagen in stilte de beschouwing met jezelf aangaan doe ’s normaal; ga naar Terschelling lekker wandelen met vrienden, of uren op een terras zitten nu… Lees meer… “Voor geen goud had het ik dit willen missen”

Ine

Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol

Het is een mooie ervaring geweest om een heel weekend intensief met de meditaties bezig te zijn. Het gegeven dat het in stilte plaats heeft gevonden zorgde ervoor dat het ook echt voelde als ‘trainen in het mediteren’. Er is geen reden om aan het hier en nu te ontsnappen. Dit alles werd mogelijk gemaakt… Lees meer… “Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol”

Hans

“Een mooie en waardevolle ervaring”

Ik vond het stilteweekend een mooie en waardevolle ervaring. Het stille samen-zijn – ook tijdens (vegetarische) maaltijden en theepauzes verzorgd door Annie Yi – voelde eerst vreemd aan, maar ging al snel over in een gevoel van rust: er hoeft hier niets gedaan te worden, behalve hier zijn. Dat is een unieke uitnodiging die het… Lees meer… ““Een mooie en waardevolle ervaring””

Berno

Poten-in-de-klei-zen

spirituele weg

John en Annie, bedankt voor het organiseren! Het was wat mij betreft mooie, pittige met de poten in de klei-zen 😉 Leuk dat je het vaker wilt doen. Ik doe graag weer mee met een volgende… Lees meer… “Poten-in-de-klei-zen”

Jurgen

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend”

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend” met de sesshin olv John in IJsselstein. Mijn eerste sesshin-ervaring in IJsselstein en hopelijk ook niet mijn laatste. Volgende keer de twee dagen maar volmaken hoop ik. Een mooie stille ervaring waar ik alleen nog stiller van werd. Goed georganiseerd ; leerzame dharmales , verzorgde maaltijd van Annie en fijn… Lees meer… “Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend””

Kok Kraaijeveld
Leeftijd:69

Mooie aanvulling op wekelijkse lessen

individuele zen meditatiecursus

Wat een mooie aanvulling op de wekelijkse les, zo’n weekend zitten. En ook als je niet op les zit, vind ik dit een mooie gelegenheid om eens te ervaren hoe het is om vaker achter elkaar te zitten en wat voor effect dat heeft. Ook fijn dat je kunt kiezen voor 1 dag. Het spreekt… Lees meer… “Mooie aanvulling op wekelijkse lessen”

Nienke

Aanmelden

Je kunt je via dit formulier aanmelden. De verdere administratieve afhandeling loop via Zentrum waar John zowel les geeft organisatorisch betrokken is. Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum.

Zie hier de algemene voorwaarden van Zentrum

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland

Reeds voltooide stilte retraite voorjaar

Stilte retraite voorjaar van 3 t/m 5 mei 2024 (VOL)

 • Datum: vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2024
 • Kosten (eigen kamer): € 405 (Verblijf € 345,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 345 (Verblijf: € 285,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 18 (maximum aantal). VOL
 • Maaltijden: vegetarisch

Thema: teksten (in het Nederlands) van zenmeester Linji met als thema "de ware mens zonder rang"

Stilte retraite voorjaar van 5 t/m 7 mei 2023 (VOL)

stilte retraite voorjaar in de stijl van zen o.l.v. John de Weerdt bij Samaya

 • Datum: vrijdag 5 t/m zondag 7 mei 2023
 • Kosten (eigen kamer): € 385 (Verblijf € 325,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 325 (Verblijf: € 265,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 18 (maximum aantal).
 • Maaltijden: vegetarisch

Thema:

Geselecteerde teksten (Nederlands) uit Platform soetra van Huineng.


Stilte retraite voorjaar 2022 (Vol)

stilte retraite voorjaar - Zazenkai

Stilte retraite in de stijl van zen

 • Datum: vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei 2022
 • Kosten (eigen kamer): € 370 (Verblijf € 310,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 315 (Verblijf: € 255,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 18 (maximum aantal)
 • Maaltijden: vegetarisch

Thema: "Verblijf in het ongeborene…”

Het thema van de stilte retraite in de stijl van zen (sesshin) is “Verblijf in het ongeborene…” . We diepen dit thema uit aan de hand van teksten van zenmeester Bankei (1622 – 1693).


“Maar als je trots wordt op je goede daden en je er aan hecht en je verafschuwt slechte daden, dan ga je tegen de Boeddha-geest in. De Boeddha-geest is noch goed, noch slecht, maar overstijgt beide uitersten. Is dat niet de levende Boeddha-geest? Op het moment dat je definitief de Boeddha-geest gerealiseerd hebt en er geen twijfel meer is, dan zal het oog zich openen waarmee de menselijk geest doorgrond wordt. Daarom wordt mijn school “de heldere-oog” school genoemd.”
Bron: "De levende Boeddha-geest” van Bankei (1622 – 1693).

Gelegenheid tot verdieping

Deze stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

Sfeervolle locatie voor deze stilte retraite

stilte retraite voorjaar

We zitten in de sfeervolle locatie van Samaya (vlakbij Utrecht) met een prachtige zendo en rustige omgeving. . Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een twee-persoonskamer te delen.

Mooi programma

De stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

PDF versie (#3) van het programma

Aanmelden

Je kunt je via dit formulier aanmelden. De verdere administratieve afhandeling loop via Zentrum waar John zowel les geeft als organisatorisch betrokken is. Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum.

Zie hier de algemene voorwaarden van Zentrum


Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland