vesak in ijsselstein

Vesak in IJsselstein op zondag 11 mei 2025

Vesak, ook wel bekend als Vesakha of Wesak, is een belangrijke feestdag in het boeddhisme die de geboorte, verlichting en dood van Gautama Boeddha herdenkt. Deze drie gebeurtenissen, die allemaal plaatsvonden tijdens de volle maan in de maand Vesakha (april-mei), vormen de kern van de Vesak-viering.

Vesak wordt wereldwijd gevierd, met variaties afhankelijk van de culturele en regionale tradities. In veel landen zoals Sri Lanka, Thailand, Nepal, en Myanmar, wordt Vesak een nationale feestdag en wordt het gevierd met veel pracht en praal. Tempels zijn vaak prachtig versierd met lantaarns en bloemen, en er worden religieuze ceremonies gehouden.

Voor ons is het een mooi moment voor reflectie op de leer van Boeddha. Vesak benadrukt de waarden van mededogen en harmonie, en nodigt beoefenaars uit om deze idealen in hun dagelijks leven te integreren. Hoe lastig dat ook is.

Een belangrijk onderdeel van deze feestdag is de beoefening van dana (vrijgevigheid). Dit betekend voor ons dat we eerst even “zitten” om daarna gezamenlijk te eten.
Iedere deelnemer wordt gevraagd een vegetarische maaltijd mee te nemen om te delen met de andere deelnemers. Vanaf 17:00 zijn ook jouw familieleden of vrienden van harte welkom.

14:00 Binnenkomst
14:30 Zazen (2x) afgewisseld met kinhin, daarna hartsutra
16:00 Reflecties op de leer van de Boeddha
16:30 Zazen (1x), geloften
17:00 Afsluiting

Aansluitend van de maaltijd genieten met de deelnemers, familie en vrienden.

Laat minimaal een weken van te voren even weten of je deelneemt via info@zen-training.nl .

Tot dan!

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland

Bekijk de inspirerende activiteiten

Bekijk informatieve video’s over de zen weg

Gebruik deze eenvoudige timer met inleiding

Blijf op de hoogte van inspirerende zen activiteiten