Meditatie – wekelijkse meditatiegroepen in IJsselstein

Meditatie – De wekelijkse meditatiegroepen staan o.l.v. zenleraar John de Weerdt. Hij staat in de White Plum lineage van Maezumi Roshi in de vorm waarin het door Nico Tydeman Roshi en Willem Scheepers Sensei tot ontwikkeling is gebracht.


Draai het licht om en belicht jezelf, leer een stap terug te doen. Lichaam en geest zullen als vanzelf oplossen, jouw oeraangezicht zal zich openbaren. Als je de dingen wilt zien zoals ze zijn, dan moet je – hier en nu – geheel jezelf zijn, zoals je bent.

Citaat uit de “Universele aanbeveling voor zazen” van Dogen (1200 – 1253)


Meditatie – wekelijkse zengroepen voor gevorderden

De doorgaande zen meditatiegroepen zijn voor mensen die ervaring hebben met zen-meditatie of die een introductiecursus Zen hebben gedaan bij ons of op een andere plek.  De groepen staan o.l.v. de geautoriseerde zenleraar John de Weerdt. Hij staat in de White Plum lineage van Maezumi Roshi in de vorm waarin het door Nico Tydeman Roshi en Willem Scheepers Sensei tot ontwikkeling is gebracht. 

 • Inspirerende teksten en onderwerpen
 • Stimulans om door te gaan met jouw beoefening
 • (her) ontdek de kracht van zazen in een groep
 • Ondersteuning en verdieping

Voor nieuwe deelnemers (die geen meditatieervaring hebben) beginnen de eerste 4 lessen met een voorbereidend deel van 30 minuten. De onderwerpen die behandeld worden tijdens het voorbereidend deel zijn o.a.: zazen instructie, de vier edele waarheden, rituelen in de zendo, de hart sutra en de bodhisattva gelofte. Verder is er iedere les ruimte voor persoonlijk onderhoud waar ook verdere vragen kunnen worden behandeld. Tussentijds instromen is mogelijk, je kunt dus gelijk aan de slag.

Interesse? Neem dan contact op met de leraar via info@zen-training.nl

*Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum in Utrecht. Zentrum verzorgt al 25 jaar Zen cursussen.
*Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie: de koepelorganisatie voor boeddhistische organisaties.


Nieuw seizoen v.a. februari 2024

Meditatie op maandagavond van 20:00 – 21:45

 • Aantal bijeenkomsten: 19
 • Data: v.a. maandag 5 februari t/m 1 juli 2024
 • Tijdens schoolvakanties (midden Nederland) zijn er geen bijeenkomsten
 • Vergoeding: Euro 305 (incl. BTW)
 • Wijzigingen voorbehouden
 • Begeleiding: John
 • Tussentijds instromen is mogelijk. Neem contact op
 • Gelegenheid tot daisan (persoonlijk onderhoud)
 • Woon je verder weg? Je kunt ook online aansluiten. Neem contact op.

Meditatie op zaterdagochtend van 09:30 – 11:15

 • Aantal bijeenkomsten: 19
 • Data: v.a. zaterdag 10 februari t/m 29 juni 2024
 • Tijdens schoolvakanties (midden Nederland) zijn er geen bijeenkomsten
 • Vergoeding: Euro 295
 • Wijzigingen voorbehouden
 • Begeleiding: John
 • Tussentijds instromen is mogelijk. Neem contact op.
 • Gelegenheid tot daisan (persoonlijk onderhoud)
 • Woon je verder weg? Je kunt ook online aansluiten. Neem contact op.

Zen meditatie: “…is een zoeklicht dat op niets in het bijzonder schijnt, dat alles zonder uitzondering in het volle licht zet” (Nico Tydeman Roshi)

Tussentijds instromen is mogelijk
Ervaring met meditatie wordt wel verondersteld. Je bent van harte welkom om een keer mee te doen om te bepalen of het iets voor je is. Ter voorbereiding plannen we dan een kort gesprek vooraf waarin ik je wat wegwijs maak in het reilen en zeilen in de meditatiegroepen. Neem contact op met John de Weerdt via het formulier op deze pagina (ook als je wat twijfelt of je voldoende ervaring hebt).

Het adres: IJsselstraat 14, 3401 DK IJsselstein (Utrecht)

Aanmelden

Bekijk hier onze algemene voorwaarden


meditatie

Stichting Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie.


Wat een leerling kan doen, maar zeker niet hoeft..

Shoken

meditatie

Voor leerlingen van John die zich dieper willen verbinden aan de zen weg is er de mogelijkheid om formeel leerling te worden. Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie, word je formeel leerling van John de Weerdt. Lees meer op deze pagina.


Jukai ceremonie

meditatie

De Jukai ceremonie is voor leerlingen van John die officieel zenboeddhist willen worden. Tijdens de Jukai ceremonie spreekt de student de intentie uit zich aan de geloften te willen houden en krijgt hij of zij een boeddhistische naam. Jukai vindt plaats op verzoek van de leerling. Wil je meer weten, naam dan contact op met John de Weerdt. Lees meer op deze pagina


Shukke Tokudo (ceremonie van de thuisloosheid)

Shukke betekent thuisloos, Tokudo betekent ceremonie. Je belooft onder andere om te leven met thuisloosheid ín de geest. Opdat je een ‘bevrijd’ bestaan leidt. Daarna ben je unsui. Unsui wordt in het vertaald als zenmonnik. Un-sui betekent wolk-water. Niet het Ego staat centraal, maar wat heeft de situatie nodig.
In Japan leefde een unsui in een klooster. Tegenwoordig hoeft dat niet meer (ook niet in Japan). Een unsui kan zen beoefenen en tegelijk midden in het leven staan, met werk, gezin, familie, vrienden.
De Shukke Tokudo vindt plaats op verzoek van de leerling. Wil je meer weten, naam dan contact op met John de Weerdt. Lees meer op deze pagina


In de beoefening van Zen gaat het om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het hier en nu zonder vooropgezet doel. Welke eventuele nieuwe inzichten dat “streven” oplevert is van te voren niet bepaald.

Midden in onze drukke wereld biedt zen-meditatie de ruimte om zicht te krijgen op wat er in ons omgaat en wat anders kan. Door in stilte te zitten kunnen we weer thuiskomen bij ons ware zelf.


Het “doel” van Zen is om inzicht te krijgen in en opnieuw verbinding te maken met je ‘oorspronkelijke natuur’. Zenboeddhisme vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, dat zich vanuit India naar China verspreidde. Daar werd het vermengd met het taoïsme en heette het Chan. In de 6e eeuw werd Chan naar Japan gebracht, waar het bekend werd als Zen.


Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum in Utrecht. John geeft hier ook les.