Stilte retraite najaar van 20 – 22 okt. 2023

Een stilte retraite is een uitstekende gelegenheid om, samen met een groep, je meditatie te verdiepen. Gun jezelf de ruimte om stil te worden.

 • Datum: vrijdag 20 oktober t/m zondag 22 oktober 2023
 • Kosten (eigen kamer): € 385: (verblijf € 325; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): €325 (verblijf: €265 ; programma: € 60).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 17 (maximum aantal)
 • Maaltijden: vegetarisch

Gelegenheid tot verdieping

Deze stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

stilte retraite Najaar

Thema

Huang-po: “meester van de universele geest
Huang-po (overleden 850) is een van de meest toonaangevende zenmeesters uit de bloeitijd van zen in China (Tang periode: 618-906). John zal enkele inspirerende voordrachten van Huang-po bespreken die intuïtief inzicht geven in de woordeloze wijsheid van zen.

Sfeervolle locatie voor deze stilte retraite

We zitten in de sfeervolle locatie van Samaya (vlakbij Utrecht) met een prachtige zendo en rustige omgeving. Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een twee-persoonskamer te delen.

Mooi programma

De stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

Programma PDF

Enorm leerzaam

Mijn ervaring met dit weekend: rust, relaxte sfeer, vriendelijke mensen, enorm leerzaam. Het weekend gaat voorbij maar de inzichten uit de Dharmales blijven. Het was precies wat ik zocht. M.b.t. de locatie: ook erg aardige mensen, heerlijk vers… Lees meer… “Enorm leerzaam”

Madelijne

Inspirerende begeleiding

Dit weekend was een uitstekende manier om in alle rust de werking (en niet-werking) van mijn geest verder te onderzoeken. Dit onder inspirerende begeleiding van John die een nuchtere aanpak hanteert inclusief een vaak humoristisch perspectief. De mooie zendo, de rustige omgeving en prachtige tuin maken het helemaal af. Een… Lees meer… “Inspirerende begeleiding”

Ruben

Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende

Het was een weekend waarin ik even vakantie had van mijzelf. Kernachtiger kan ik het niet omschrijven. Het was heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende. Ook al was wat zich aandiende niet perse heerlijk. Maar ik ging na afloop een stuk lichter naar… Lees meer… “Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende”

Jolanda

De luchtige helderheid van het vormloze ervaren

Beste John, Het was niet mijn eerste stilte-retraite maar wel mijn eerste shessin. Het zitten is me erg meegevallen, natuurlijk niet geheel vrij van lichamelijke ongemakken, maar het is het waard! De ervaring van afgelopen weekend bubbelt nog nog vrolijk na in heel mijn lijf als een glas frisse priklimonade op een warme zomerdag. Je… Lees meer… “De luchtige helderheid van het vormloze ervaren”

Martijn

(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta

Zo-nu-en-dan gun ik mijzelf een moment van rust, langer dan in een leesboek neuzen of een overheerlijk ijsje eten. Rust waarbij ik in mijzelf kan keren en (her-)ontdek hoe ik in het leven sta.  Afgelopen weekend was hierin een mooie uitdaging, maar vooral ook een mooie reis in mijzelf.  … Lees meer… “(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta”

Sandra

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop… Lees meer… “Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie”

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van… Lees meer… “Meegaan in de stroom”

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En… Lees meer… “Echt een meerwaarde”

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan… Lees meer… “Mediteren omlijst door stilte”

Annemarie

Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.

Het was voor mij de eerste ervaring om enkele dagen te mediteren. Het is even uit de wereld stappen om naar binnen toe te gaan. Voor mij voelde het als verbinding met het universele en daarbij ervaarde ik een versterkte sensitiviteit. Ook wel op een bepaalde manier hard werken! Het is heerlijk om stil te… Lees meer… “Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.”

Maria

Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment

Mijn ervaring, de tijd hebben om langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment is heel waardevol. Ik ben beter gaan zien dat hoe het is, meestal niet is hoe ik wil dat het is. Dat is winst voor mij. Deze vleesjas met zn eigenaardigheden maar verbonden met alles,… Lees meer… “Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment”

Almer

Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren

Zonder afleidingen de diepte van Zen in kunnen gaan onder de open, eerlijke en humoristische begeleiding van John is wat ik mezelf en anderen gun. Dank je wel John! Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren. En ja, Samaya is een heel fijne plek om te zijn…… Lieve groet, Stéfanie… Lees meer… “Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren”

Stefanie

Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.

Beste John, Dank voor de organisatie en de begeleiding van de sesshin afgelopen weekend. Ik heb genoten. En met een stijgend enthousiasme je dharmalessen bijgewoond. Vanwege de heldere inhoud van de les, de vertaling naar het dagelijkse leven in de vorm van taal, metaforen en voorbeelden uit het dagelijks leven. Veel geleerd, heel fijn! Ook… Lees meer… “Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.”

Annie Marie

Nuchtere en diepe wijsheden

gevoelens

Ik heb mijn tijd bij jou echt als heel waardevol ervaren John, dankjewel voor je nuchtere en tegelijkertijd diepe… Lees meer… “Nuchtere en diepe wijsheden”

Lisa

3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.

stilte retraite

Eind april 2022 mijn eerste 3 daagse sesshin gevolgd bij John nadat ik in september ben gestart met Zen meditatie. Vanaf de eerste ‘zit’ valt op dat het rustiger is in mijn hoofd dan gebruikelijk; het zitten in deze groep doet iets met me. Dat gebeurt helemaal vanzelf want John heeft ons bij aanvang meegegeven… Lees meer… “3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.”

Ellen

Voor geen goud had het ik dit willen missen

een sesshin (mijn) ik zag er tegenop en laat ik zeggen; ik heb een joekel van een ego die bedacht jaren aaneen uitvluchten; geen tijd; geen zin een kleine 3 dagen in stilte de beschouwing met jezelf aangaan doe ’s normaal; ga naar Terschelling lekker wandelen met vrienden, of uren op een terras zitten nu… Lees meer… “Voor geen goud had het ik dit willen missen”

Ine

Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol

Het is een mooie ervaring geweest om een heel weekend intensief met de meditaties bezig te zijn. Het gegeven dat het in stilte plaats heeft gevonden zorgde ervoor dat het ook echt voelde als ‘trainen in het mediteren’. Er is geen reden om aan het hier en nu te ontsnappen. Dit alles werd mogelijk gemaakt… Lees meer… “Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol”

Hans

“Een mooie en waardevolle ervaring”

Ik vond het stilteweekend een mooie en waardevolle ervaring. Het stille samen-zijn – ook tijdens (vegetarische) maaltijden en theepauzes verzorgd door Annie Yi – voelde eerst vreemd aan, maar ging al snel over in een gevoel van rust: er hoeft hier niets gedaan te worden, behalve hier zijn. Dat is een unieke uitnodiging die het… Lees meer… ““Een mooie en waardevolle ervaring””

Berno

Poten-in-de-klei-zen

spirituele weg

John en Annie, bedankt voor het organiseren! Het was wat mij betreft mooie, pittige met de poten in de klei-zen 😉 Leuk dat je het vaker wilt doen. Ik doe graag weer mee met een volgende… Lees meer… “Poten-in-de-klei-zen”

Jurgen

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend”

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend” met de sesshin olv John in IJsselstein. Mijn eerste sesshin-ervaring in IJsselstein en hopelijk ook niet mijn laatste. Volgende keer de twee dagen maar volmaken hoop ik. Een mooie stille ervaring waar ik alleen nog stiller van werd. Goed georganiseerd ; leerzame dharmales , verzorgde maaltijd van Annie en fijn… Lees meer… “Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend””

Kok Kraaijeveld
Leeftijd:69

Mooie aanvulling op wekelijkse lessen

individuele zen meditatiecursus

Wat een mooie aanvulling op de wekelijkse les, zo’n weekend zitten. En ook als je niet op les zit, vind ik dit een mooie gelegenheid om eens te ervaren hoe het is om vaker achter elkaar te zitten en wat voor effect dat heeft. Ook fijn dat je kunt kiezen voor 1 dag. Het spreekt… Lees meer… “Mooie aanvulling op wekelijkse lessen”

Nienke

Aanmelden

Je kunt je via dit formulier aanmelden. De verdere administratieve afhandeling loop via Zentrum waar John zowel les geeft als organisatorisch betrokken is. Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum.

Zie hier de algemene voorwaarden van Zentrum

Agenda van Samaya

Reeds voltooide stilte retraite

Stilte retraite 21 okt. - 23 okt. 2022 (VOL)

In dit weekend onderzoeken we de beroemde Chinese Zentekst: ‘De identiteit van veelheid en eenheid’ van zenmeester Shitou Xiqian (700-790). De tekst gaat in op de relatie tussen deze twee zienswijzen en hoe we vanuit het samengaan ervan ons leven van alledag op een bevrijdende wijze kunnen leven .

 • Datum: vrijdag 21 oktober t/m zondag 23 oktober 2022
 • Kosten (eigen kamer): € 385 (Verblijf € 325,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 325 (Verblijf: € 265,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 17 (maximum aantal)
 • Maaltijden: vegetarisch

Stilte retraite in de stijl van zen

 • Datum: vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei 2022
 • Kosten (eigen kamer): € 370 (Verblijf € 310,- ; programma: € 60,-).
 • Kosten (gedeelde tweepersoons kamer): € 315 (Verblijf: € 255,- ; programma: € 60,-).
 • Plaats: Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven (vlakbij Utrecht)
 • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
 • Begeleiding: John de Weerdt
 • Deelnemers: 18 (maximum aantal)
 • Maaltijden: vegetarisch

Thema: "Verblijf in het ongeborene…”

Het thema van de stilte retraite in de stijl van zen (sesshin) is “Verblijf in het ongeborene…” . We diepen dit thema uit aan de hand van teksten van zenmeester Bankei (1622 – 1693).


“Maar als je trots wordt op je goede daden en je er aan hecht en je verafschuwt slechte daden, dan ga je tegen de Boeddha-geest in. De Boeddha-geest is noch goed, noch slecht, maar overstijgt beide uitersten. Is dat niet de levende Boeddha-geest? Op het moment dat je definitief de Boeddha-geest gerealiseerd hebt en er geen twijfel meer is, dan zal het oog zich openen waarmee de menselijk geest doorgrond wordt. Daarom wordt mijn school “de heldere-oog” school genoemd.”
Bron: "De levende Boeddha-geest” van Bankei (1622 – 1693).

Gelegenheid tot verdieping

Deze stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

Sfeervolle locatie voor deze stilte retraite

stilte retraite

We zitten in de sfeervolle locatie van Samaya (vlakbij Utrecht) met een prachtige zendo en rustige omgeving. . Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een twee-persoonskamer te delen.

Mooi programma

De stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

PDF versie (#3) van het programma

Aanmelden

Je kunt je via dit formulier aanmelden. De verdere administratieve afhandeling loop via Zentrum waar John zowel les geeft als organisatorisch betrokken is. Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum.

Zie hier de algemene voorwaarden van Zentrum


Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland