leer mediteren

Leer nu mediteren en ontdek de Weg van zen

Leer nu mediteren – Tijdens de introductiecursus staat de praktische en direct toepasbare beoefening van zen meditatie centraal. Verder krijg je concrete handvatten om te gaan met de uitdagingen van deze tijd zoals omgaan met stress, emoties en onrust, keuzes maken, creatief denken en nog veel meer.

Praktische informatie

Proefles

Wil je eerst meer weten? Kom dan naar de proefles om kennis te maken met de leraar en zen. Je krijgt meer informatie over de opzet en inhoud van de introductiecursus. En na een goede uitleg gaan we mediteren. Er is ook voldoende ruimte om je vragen te stellen.

Leer nu mediteren en meld je aan

Leer nu mediteren en maak kennis met de Weg van zen

In de Zen traditie wordt een ontwikkelingsweg beschreven in de vorm van de plaatjes van de os: het verhaal van het geestelijke pad aan de hand van 10 pentekeningen. De meest bekende versie is de van de 12e -eeuwse zenmeester Guoan Shiyuan.

Heb je interesse maar wil je eerst wat meer informatie? Bel gerust op 0651205829 of neem contact op via de mail.

leer nu mediteren

Wat is zen?

  • Zen is gaan zitten op een (meditatie)kussentje, jezelf beter leren kennen en steeds minder meegesleurd worden door gedachten en emoties.
  • Zen is een pad. Een manier om je tot het leven te verhouden en te handelen vanuit een nieuwe manier van kijken.
  • Zen gaat over bevrijder communiceren en handelen in het dagelijkse leven.

Zen biedt een praktische en direct toepasbare meditatie beoefening om energiek, aandachtig en bewust in het leven te staan.

Mediteren en de geschiedenis van Zen

Zen is een filosofie en een manier van leven, een spiritueel pad. Zen gaat uiteindelijk over inzicht te verkrijgen in en opnieuw verbinding te maken met je ‘ware natuur’. Zen vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme, dat zich van India naar China verspreidde. Daar werd het vermengd met het taoïsme en is Chan gaan heten. In de 6e eeuw werd Chan vanuit China naar Japan gebracht, waar het bekend werd als Zen.

Mediteren & Zen beoefening

De beoefening van zen is zeer oud. Zen is een beoefening van contemplatie. Door zen meditatie is het mogelijk om kalmer en rustiger in het leven te staan. Dit heeft effect op alle aspecten van ons leven. Je hoeft echt niet naar een klooster te gaan om zen te beoefenen. Het kan op vele plekken in Nederland en je kunt het gewoon naast je dagelijkse leven doen. Sterker nog, zen gaat over ons dagelijkse leven. Het is een manier van leven met geen ander doel dan volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.
Zen meditatie is een kwestie van “zijn”. Je gaat iedere keer zitten alsof het de eerste keer is. De uitdaging is om niet weg te dromen maar juist heldere aanwezig te zijn en blijven. Eerder iets laten dan iets doen, eigenlijk. De ademhaling natuurlijk en spontaan laten verlopen zonder het te willen controleren. het klink misschien eenvoudig maar dat is het niet. En toch kan iedereen het leren.


Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland