stilte retraite

Stilte retraite 17 – 19 december

We stellen de retraite uit

We hebben het bericht ontvangen van de Abdijhoeve dat het zenweekend (17-19 december) vanwege de strikte Covid-maatregelen niet door kan gaan. Ze sluiten tot het einde van dit jaar de poorten. Zodra het weer mogelijk is zullen we een nieuw zenweekend plannen en je daar van op de hoogte stellen. Ik zag er enorm naar uit om samen met jou en de anderen een inspirerend weekend te mogen beleven. Helaas is dat nu niet mogelijk, maar “wat in het vat zit…”. Ik ga er vanuit dat het na de winter wel weer mogelijk is.

Stilte retraite in de stijl van zen (nog 2 plaatsen beschikbaar)

  • Datum: vrijdag 17 t/m zondag 19 december 2021
  • Kosten: € 280 (Verblijfskosten: € 210,- ; programma kosten: € 70,-)
  • Plaats: Willebrordabdij in Doetinchem
  • Organisatie: Zentrum (Utrecht)
  • Begeleiding: John de Weerdt
  • Deelnemers: 18 (maximum aantal)
  • Maaltijden: vegetarisch

Thema: “Verblijf in het ongeborene…”

Het thema van de stilte retraite in de stijl van zen (sesshin) is “Verblijf in het ongeborene…” . We diepen dit thema uit aan de hand van teksten van zenmeester Bankai (1622 – 1693).


“Maar als je trots wordt op je goede daden en je er aan hecht en je verafschuwt slechte daden, dan ga je tegen de Boeddha-geest in. De Boeddha-geest is noch goed, noch slecht, maar overstijgt beide uitersten. Is dat niet de levende Boeddha-geest? Op het moment dat je definitief de Boeddha-geest gerealiseerd hebt en er geen twijfel meer is, dan zal het oog zich openen waarmee de menselijk geest doorgrond wordt. Daarom wordt mijn school “de heldere-oog” school genoemd.”
Bron: “

Bron: De levende Boeddha-geest” van Bankai (1622 – 1693).

Gelegenheid tot verdieping

Deze stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

Sfeervolle locatie voor deze stilte retraite

stilte retraite

We zitten in de sfeervolle locatie van de Willibrordabdij . Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. De recent verbouwde abdij is prachtig gelegen in de bossen en het platteland rond Doetinchem.

Mooi programma

De stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

PDF versie (#2) van het programma

Aanmelden

Je kunt je via dit formulier aanmelden. De verdere administratieve afhandeling loop via Zentrum waar John zowel les geeft als organisatorisch betrokken is. Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum.

Zie hier de algemene voorwaarden van Zentrum

stilte weekend

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland

Stichting Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie.