Stilte retraite in de stijl van zen (sesshin)

Een stilte retraite biedt je de gelegenheid om intensief met een groep de stilte in te gaan en je (zen)beoefening een boost te geven waar je zelf normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

stilte retraite

Twee stilte retraites per jaar: Voorjaar en najaar

We organiseren twee retraites per jaar, De eerste is in het voorjaar (mei) en de tweede is in het najaar (oktober). Beide retraites zijn o.l.v. John de Weerdt.

Mooi programma

Een stilte retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Het programma bestaat uit periodes van 25 minuten zazen, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Elke dag is er een teisho (lezing) en tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan).

Sfeervolle locatie

stilte retraite

We zitten in de sfeervolle locatie van Samaya (vlakbij Utrecht) met een prachtige zendo en rustige omgeving. . Iedereen heeft een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een twee-persoonskamer te delen.

Stilte retraite – begeleiding

De stilte retraites staan o.l.v John de Weerdt. John is een ervaren zenleraar die wekelijkse zenlessen geeft aan verschillende groepen in zowel Utrecht (bij Zentrum) en IJsselstein (Ming Zen Centrum).

Enorm leerzaam

Mijn ervaring met dit weekend: rust, relaxte sfeer, vriendelijke mensen, enorm leerzaam. Het weekend gaat voorbij maar de inzichten uit de Dharmales blijven. Het was precies wat ik zocht. M.b.t. de locatie: ook erg aardige mensen, heerlijk vers eten.

Madelijne

Inspirerende begeleiding

Dit weekend was een uitstekende manier om in alle rust de werking (en niet-werking) van mijn geest verder te onderzoeken. Dit onder inspirerende begeleiding van John die een nuchtere aanpak hanteert inclusief een vaak humoristisch perspectief. De mooie zendo, de rustige omgeving en prachtige tuin maken het helemaal af. Een aanrader!

Ruben

Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende

Het was een weekend waarin ik even vakantie had van mijzelf. Kernachtiger kan ik het niet omschrijven. Het was heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende. Ook al was wat zich aandiende niet perse heerlijk. Maar ik ging na afloop een stuk lichter naar huis.

Jolanda

De luchtige helderheid van het vormloze ervaren

Beste John, Het was niet mijn eerste stilte-retraite maar wel mijn eerste shessin. Het zitten is me erg meegevallen, natuurlijk niet geheel vrij van lichamelijke ongemakken, maar het is het waard! De ervaring van afgelopen weekend bubbelt nog nog vrolijk na in heel mijn lijf als een glas frisse priklimonade op een warme zomerdag. Je… Lees meer… “De luchtige helderheid van het vormloze ervaren”

Martijn

(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta

Zo-nu-en-dan gun ik mijzelf een moment van rust, langer dan in een leesboek neuzen of een overheerlijk ijsje eten. Rust waarbij ik in mijzelf kan keren en (her-)ontdek hoe ik in het leven sta.  Afgelopen weekend was hierin een mooie uitdaging, maar vooral ook een mooie reis in mijzelf.    

Sandra

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop catering.

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van… Lees meer… “Meegaan in de stroom”

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En… Lees meer… “Echt een meerwaarde”

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan… Lees meer… “Mediteren omlijst door stilte”

Annemarie

Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.

Het was voor mij de eerste ervaring om enkele dagen te mediteren. Het is even uit de wereld stappen om naar binnen toe te gaan. Voor mij voelde het als verbinding met het universele en daarbij ervaarde ik een versterkte sensitiviteit. Ook wel op een bepaalde manier hard werken! Het is heerlijk om stil te… Lees meer… “Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.”

Maria

Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment

Mijn ervaring, de tijd hebben om langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment is heel waardevol. Ik ben beter gaan zien dat hoe het is, meestal niet is hoe ik wil dat het is. Dat is winst voor mij. Deze vleesjas met zn eigenaardigheden maar verbonden met alles,… Lees meer… “Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment”

Almer

Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren

Zonder afleidingen de diepte van Zen in kunnen gaan onder de open, eerlijke en humoristische begeleiding van John is wat ik mezelf en anderen gun. Dank je wel John! Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren. En ja, Samaya is een heel fijne plek om te zijn…… Lieve groet, Stéfanie  

Stefanie

Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.

Beste John, Dank voor de organisatie en de begeleiding van de sesshin afgelopen weekend. Ik heb genoten. En met een stijgend enthousiasme je dharmalessen bijgewoond. Vanwege de heldere inhoud van de les, de vertaling naar het dagelijkse leven in de vorm van taal, metaforen en voorbeelden uit het dagelijks leven. Veel geleerd, heel fijn! Ook… Lees meer… “Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.”

Annie Marie

Nuchtere en diepe wijsheden

gevoelens

Ik heb mijn tijd bij jou echt als heel waardevol ervaren John, dankjewel voor je nuchtere en tegelijkertijd diepe wijsheden.

Lisa

3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.

stilte retraite

Eind april 2022 mijn eerste 3 daagse sesshin gevolgd bij John nadat ik in september ben gestart met Zen meditatie. Vanaf de eerste ‘zit’ valt op dat het rustiger is in mijn hoofd dan gebruikelijk; het zitten in deze groep doet iets met me. Dat gebeurt helemaal vanzelf want John heeft ons bij aanvang meegegeven… Lees meer… “3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.”

Ellen

Voor geen goud had het ik dit willen missen

een sesshin (mijn) ik zag er tegenop en laat ik zeggen; ik heb een joekel van een ego die bedacht jaren aaneen uitvluchten; geen tijd; geen zin een kleine 3 dagen in stilte de beschouwing met jezelf aangaan doe ’s normaal; ga naar Terschelling lekker wandelen met vrienden, of uren op een terras zitten nu… Lees meer… “Voor geen goud had het ik dit willen missen”

Ine

Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol

Het is een mooie ervaring geweest om een heel weekend intensief met de meditaties bezig te zijn. Het gegeven dat het in stilte plaats heeft gevonden zorgde ervoor dat het ook echt voelde als ‘trainen in het mediteren’. Er is geen reden om aan het hier en nu te ontsnappen. Dit alles werd mogelijk gemaakt… Lees meer… “Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol”

Hans

“Een mooie en waardevolle ervaring”

Ik vond het stilteweekend een mooie en waardevolle ervaring. Het stille samen-zijn – ook tijdens (vegetarische) maaltijden en theepauzes verzorgd door Annie Yi – voelde eerst vreemd aan, maar ging al snel over in een gevoel van rust: er hoeft hier niets gedaan te worden, behalve hier zijn. Dat is een unieke uitnodiging die het… Lees meer… ““Een mooie en waardevolle ervaring””

Berno

Poten-in-de-klei-zen

spirituele weg

John en Annie, bedankt voor het organiseren! Het was wat mij betreft mooie, pittige met de poten in de klei-zen 😉 Leuk dat je het vaker wilt doen. Ik doe graag weer mee met een volgende keer.

Jurgen

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend”

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend” met de sesshin olv John in IJsselstein. Mijn eerste sesshin-ervaring in IJsselstein en hopelijk ook niet mijn laatste. Volgende keer de twee dagen maar volmaken hoop ik. Een mooie stille ervaring waar ik alleen nog stiller van werd. Goed georganiseerd ; leerzame dharmales , verzorgde maaltijd van Annie en fijn… Lees meer… “Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend””

Kok Kraaijeveld
Leeftijd:69

Mooie aanvulling op wekelijkse lessen

individuele zen meditatiecursus

Wat een mooie aanvulling op de wekelijkse les, zo’n weekend zitten. En ook als je niet op les zit, vind ik dit een mooie gelegenheid om eens te ervaren hoe het is om vaker achter elkaar te zitten en wat voor effect dat heeft. Ook fijn dat je kunt kiezen voor 1 dag. Het spreekt… Lees meer… “Mooie aanvulling op wekelijkse lessen”

Nienke

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland