John de Weerdt

John de Weerdt is een geautoriseerde leraar en staat in de Soto Zen traditie van de White Plum Lineage van Maezumi Roshi in de vorm waarin het door Nico Tydeman Roshi en Willem Scheepers Sensei tot ontwikkeling is gebracht. John is leerling van Willem Scheepers Sensei (Zentrum).

Sinds 2014 geeft John zen les bij Zentrum in Utrecht en sinds 2017 ook bij Stichting Ming Zen Centrum in IJsselstein (Utrecht). Naast de wekelijkse lessen verzorgt hij ook stilte dagen en retraites in de stijl van zen.


Denkai

John heeft Denkai transmissie (priesterwijding) ontvangen van Willem Scheepers Sensei op 27 juni 2020.

Als Dharma Holder in de White Plum Lineage van Maezumi Roshi, in de vorm waarin het door Nico Tydeman Roshi en Willem Scheepers Sensei tot ontwikkeling is gebracht, kan John o.a. formeel leerlingen aannemen (Shoken) en de voorschriften doorgeven (middel de Jukai ceremonie) aan zijn leerlingen.


Shukke Tokudo ceremonie – Inwijding tot Zen monnik

John is ingewijd tot monnik/novice zen priester door Nico Tydeman Roshi tijdens de Shukke Tokudo ceremonie (december 2015). Dit betekent een nog diepere commitment om de ‘boeddhaweg’ te gaan. ‘Shukke’ betekent ‘ceremonie’ en ‘tokudo’ betekent ‘het huis verlaten’. Het is een inwijding in de thuisloosheid. Het thuisloze betreft de geest, die zich oefent in een bevrijdende kijk op de werkelijkheid zoals die zich aandient.


Jukai-ceremonie – inwijding tot Zenboeddhist

John ontving de boeddhistische voorschriften tijdens de Jukai-ceremonie van zijn leraar Willem Scheepers Sensei (leidinggevende bij Zentrum in Utrecht) in augustus 2015


Ervaring met lesgeven

Naast zijn eigen dagelijkse beoefening, geeft John sinds 2014 les. Zijn aanpak is praktisch en concreet. Humor is een belangrijk ingrediënt voor hem.

Wat anderen over hem zeggen

Meditatie in groepsverband. Wat is er mooier!

mediteren in groepsverband

Wat is er mooier dan een zondagochtend in stilte door te brengen dmv meditatie in groepsverband. Dit doe je in je eentje niet gauw terwijl de kracht van stilte heel groot is.
Ook deze keer heeft John een mooi programma gemaakt met loop/zit meditatie, een inleiding en persoonlijk onderhoud. Een mini sesshin in notendop. Dank.

Paul

Enorm leerzaam

Mijn ervaring met dit weekend: rust, relaxte sfeer, vriendelijke mensen, enorm leerzaam. Het weekend gaat voorbij maar de inzichten uit de Dharmales blijven. Het was precies wat ik zocht. M.b.t. de locatie: ook erg aardige mensen, heerlijk vers eten.

Madelijne

Inspirerende begeleiding

Dit weekend was een uitstekende manier om in alle rust de werking (en niet-werking) van mijn geest verder te onderzoeken. Dit onder inspirerende begeleiding van John die een nuchtere aanpak hanteert inclusief een vaak humoristisch perspectief. De mooie zendo, de rustige omgeving en prachtige tuin maken het helemaal af. Een aanrader!

Ruben

Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende

Het was een weekend waarin ik even vakantie had van mijzelf. Kernachtiger kan ik het niet omschrijven. Het was heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende. Ook al was wat zich aandiende niet perse heerlijk. Maar ik ging na afloop een stuk lichter naar huis.

Jolanda

De luchtige helderheid van het vormloze ervaren

Beste John,

Het was niet mijn eerste stilte-retraite maar wel mijn eerste shessin.
Het zitten is me erg meegevallen, natuurlijk niet geheel vrij van lichamelijke ongemakken, maar het is het waard!

De ervaring van afgelopen weekend bubbelt nog nog vrolijk na in heel mijn lijf als een glas frisse priklimonade op een warme zomerdag.

Je les was zo helder en duidelijk, dat het ik me zo makkelijk steeds bewust wordt als ik mijn gedachten en gevoelens zich weer ergens aan vastklampen en die gebalde vuist zich weer ontspant.

Het zitten en de vormen van de shessin hebben mijn beoefening weer verstevigd en verfrist.
De oproep, de recitaties maar zeker ook de ceremonie van thuisloosheid hebben mijn inspiratie deze weg te gaan weer doen doorvoelen, het thuis voelen op deze weg op elk moment.
De vormen zoals in deze shessin waren gedeeltelijk een nieuwe ervaring voor me. En nu en dan overweldigend.

Maar met jou toelichting ervaar ik het als behulpzaam en kan ik de luchtige helderheid van het vormloze ervaren in de schijnbare strengheid van de de vormen van de beoefening.

En je dharmales was echt verfrissend. Het werd me helder dat het water uit de bron van de overgedragen leer hetzelfde water is, naar ook hoe verhelderend het kan zijn het eens uit een andere bron te horen en te voelen.

Soms stort de dharma zich over je heen als een koude waterval, en soms zijn het de ijle frisse dauwdruppels in de ochtend op je nog warme slaperige gezicht.

Je uitleg zo eenvoudig, uit het alledaagse en down-to-earth, met lichtheid en humor gebracht liet me zien hoe dichtbij de poorteloze poort steeds en ben ik weer gesterkt om met frisse moe en zin door alles wat op dit pad komt wakker gemaakt te kunnen worden.

De spiegel is weer opgepoetst, het poetsen weer verhelderd,
de spiegel en de poetsdoek rusten
in lege handen.

Ik had je graag nog even gedag gezegd, maar ik vertrouw er op dat we elkaar weer gaan zien, dat lijkt me fijn!

Nogmaals dank.
Met hartelijke groeten,

Martijn

Martijn

(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta

Zo-nu-en-dan gun ik mijzelf een moment van rust, langer dan in een leesboek neuzen of een overheerlijk ijsje eten. Rust waarbij ik in mijzelf kan keren en (her-)ontdek hoe ik in het leven sta.  Afgelopen weekend was hierin een mooie uitdaging, maar vooral ook een mooie reis in mijzelf.

 

 

Sandra

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop catering.

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van de dag lijkt het net of je iedereen kent zonder ze gesproken te hebben.

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En een dag niet op je mobiel kijken is ook helend.

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan het zeer aanbevelen om te ervaren.

Annemarie

Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.

Het was voor mij de eerste ervaring om enkele dagen te mediteren. Het is even uit de wereld stappen om naar binnen toe te gaan. Voor mij voelde het als verbinding met het universele en daarbij ervaarde ik een versterkte sensitiviteit. Ook wel op een bepaalde manier hard werken! Het is heerlijk om stil te mogen/kunnen zijn.

Maria

Langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment

Mijn ervaring, de tijd hebben om langer stil (proberen) te staan bij de veelheid en de eenheid van ieder moment is heel waardevol. Ik ben beter gaan zien dat hoe het is, meestal niet is hoe ik wil dat het is. Dat is winst voor mij. Deze vleesjas met zn eigenaardigheden maar verbonden met alles, moet ik het mee doen. Dat is in principe OK.

Almer

Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren

Zonder afleidingen de diepte van Zen in kunnen gaan onder de open, eerlijke en humoristische begeleiding van John is wat ik mezelf en anderen gun. Dank je wel John! Verwonderlijk hoe ik in stilte samenhorigheid heb mogen ervaren. En ja, Samaya is een heel fijne plek om te zijn……

Lieve groet,

Stéfanie

 

Stefanie

Verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen.

Beste John,

Dank voor de organisatie en de begeleiding van de sesshin afgelopen weekend.

Ik heb genoten. En met een stijgend enthousiasme je dharmalessen bijgewoond.

Vanwege de heldere inhoud van de les, de vertaling naar het dagelijkse leven in de vorm van taal, metaforen en voorbeelden uit het dagelijks leven. Veel geleerd, heel fijn!
Ook je humor maakt het wat speelser en behapbaar, ook voor de mensen die het wat zwaar hebben in het leven op dit moment.

Voor mij was daarnaast het grote welkom, het luisterend oor en de compassie, maar zeker ook je open blik verrassend en heel fijn. De reden dat ik de stilte van de Zen combineer met Vipassana is juist deze laatstgenoemde vaardigheid en attitude (die ik soms mis in de Zen). Ik heb genoten en geleerd en voor het eerst heb in de stilte van Zen een ruimte ervaren die ik niet eerder zo duidelijk heb ervaren. Dank daarvoor!

Je mag alle woorden hierboven gebruiken voor de website. Samengevat: John biedt een groot welkom, zorgt voor verbinding en gedragen stilte die ik ervoer als thuiskomen. Ook brengt hij de stof duidelijk over, vol met metaforen en voorbeelden uit het dagelijks leven, zodat het geen abstract verhaal blijft, maar dat het daadwerkelijk handen en voeten krijgt voor het dagelijks leven.

 

Annie Marie

Nuchtere en diepe wijsheden

mediteren in groepsverband

Ik heb mijn tijd bij jou echt als heel waardevol ervaren John, dankjewel voor je nuchtere en tegelijkertijd diepe wijsheden.

Lisa

3 daagse sesshin – Heel bijzonder om te ervaren.

stilte retraite

Eind april 2022 mijn eerste 3 daagse sesshin gevolgd bij John nadat ik in september ben gestart met Zen meditatie. Vanaf de eerste ‘zit’ valt op dat het rustiger is in mijn hoofd dan gebruikelijk; het zitten in deze groep doet iets met me. Dat gebeurt helemaal vanzelf want John heeft ons bij aanvang meegegeven dat we deze dagen het beste helemaal bij onszelf kunnen blijven, in je eigen bubbel. Geen gesprekken, geen groet in de gangen.

Alleen de buigingen in de zendo naar elkaar toe bij binnenkomst. Fijn om me te laten leiden door het ritme van de sesshin en de rituelen. De ene keer gaat de zazen makkelijke dan de andere keer maar het blijft opvallend rustig. Er is een moment dat ik me heel druk ergens over maak en ik ben zo helder om meteen de focus naar de adem te brengen en het probleem transformeert ter plekke en de volgende dag merk ik direct verschil, vanzelf lijkt het wel, ik doe niets. Heel bijzonder om te ervaren. De sesshin voelt als een weldadig bad waarin ik wordt ondergedompeld. Het lijf protesteert met allerlei pijntje dus een volgende keer ga ik wat meer rekken en strekken tussendoor 😊. Dank John en helpers, dank alle aanwezigen; ik voelde me gedragen.

Ellen

Voor geen goud had het ik dit willen missen

een sesshin
(mijn) ik zag er tegenop
en laat ik zeggen; ik heb een joekel van een ego
die bedacht jaren aaneen uitvluchten; geen tijd; geen zin
een kleine 3 dagen in stilte de beschouwing met jezelf aangaan
doe ’s normaal; ga naar Terschelling lekker wandelen met vrienden, of uren op een terras zitten
nu het ik er niet meer onderuit kon
omdat mijn gevoel het overnam en er zich wezenlijke vragen aandienden
heb ik schoorvoetend en vol overgave deelgenomen
ja het was pittig
en kwam voor mij op een juist moment
ieder moment is juist
alles en niets viel op z’n plek
heb je twijfel dan zou ik zeggen doen
tegenover twijfel daadkracht
liefdevolle moed en een glashelder inzicht of wat
hebben deze dagen mij gebracht
we hebben ook gelachen, heerlijk gegeten, onszelf en elkaar ontmoet in een prachtige omgeving vol van natuur
pff wat is nou een beetje pijn als je er zoveel voor terug krijgt
voor geen goud had het ik deze dagen kunnen missen.

Ine

Stilte retraite: veilig, ontspannen en respectvol

Het is een mooie ervaring geweest om een heel weekend intensief met de meditaties bezig te zijn. Het gegeven dat het in stilte plaats heeft gevonden zorgde ervoor dat het ook echt voelde als ‘trainen in het mediteren’. Er is geen reden om aan het hier en nu te ontsnappen.

Dit alles werd mogelijk gemaakt door de veilige, ontspannen en respectvolle wijze waarop dit alles begeleid werd, én een bijzonder prettige groep waarin het plaatsvond.

Hans

“Een mooie en waardevolle ervaring”

Ik vond het stilteweekend een mooie en waardevolle ervaring. Het stille samen-zijn – ook tijdens (vegetarische) maaltijden en theepauzes verzorgd door Annie Yi – voelde eerst vreemd aan,
maar ging al snel over in een gevoel van rust: er hoeft hier niets gedaan te worden, behalve hier zijn. Dat is een unieke uitnodiging die het waard is om te ondergaan.

Berno

Poten-in-de-klei-zen

spirituele weg

John en Annie, bedankt voor het organiseren!

Het was wat mij betreft mooie, pittige met de poten in de klei-zen 😉

Leuk dat je het vaker wilt doen. Ik doe graag weer mee met een volgende keer.


Jurgen

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend”

Afgelopen weekend 1 dag meege-“zazend” met de sesshin olv John in IJsselstein. Mijn eerste sesshin-ervaring in IJsselstein en hopelijk ook niet mijn laatste. Volgende keer de twee dagen maar volmaken hoop ik.

Een mooie stille ervaring waar ik alleen nog stiller van werd.

Goed georganiseerd ; leerzame dharmales , verzorgde maaltijd van Annie en fijn met anderen in stilte te mogen en kunnen mediteren.

Voor diegenen die dit lezen : gewoon doen dus de volgende keer!

Kok Kraaijeveld
Leeftijd:69

Mooie aanvulling op wekelijkse lessen

individuele zen meditatiecursus

Wat een mooie aanvulling op de wekelijkse les, zo’n weekend zitten. En ook als je niet op les zit, vind ik dit een mooie gelegenheid om eens te ervaren hoe het is om vaker achter elkaar te zitten en wat voor effect dat heeft. Ook fijn dat je kunt kiezen voor 1 dag.

Het spreekt mij aan als je in de zenles dingen leert waar je in gewone leven veel aan hebt. Dat was tijdens dit weekend zeker het geval: de teksten waar we mee werkten waren heel concreet en praktisch.

En alleen al voor de heerlijke lunch zou ik zo weer meedoen.

Dank John, heel fijn dat je deze weekenden organiseert.

Nienke


Chuan Deng

De boeddhistische naam van John is Chuan Deng (tranmission of light). Hiernaar zie je deze naam in klassieke Chinese karakters.


Andere zaken

Professionele achtergrond
John (1960) studeerde business administratie (marketing) aan de Universiteit van Western Sydney in Australië. Hij heeft internationale managementervaring bij verschillende internationale ondernemingen (o.a. Procter & Gamble) en in verschillende markten (o.a. Europa, Australië, China).

Zelfmanagement
John heeft al 35 jaar reuma en verzorgde van 2008 tot 2018 als vrijwilliger zelfmanagement trainingen vanuit het Reuma fonds. Hij zat ook in de stuur groep Reuma Uitgedaagd! van het Reumafonds. Hij heeft daardoor veel kennis opgebouwd van de problemen waar mensen met een chronische ziekte of pijn mee te maken hebben.

Bestuurlijke ervaring
John heeft in het verleden de volgende bestuursfuncties vervult:

  • Erelid Stichting China Netwerk Guanxi
  • (oud) Lid van de stuurgroep Reuma Uitgedaagd! van het Reumafonds
  • (oud) Bestuurslid Reumabond
  • (mede) oprichter, penningmeester en (co) voorzitter van Stichting China Netwerk Guanxi