Zen op zaterdagochtend

Zen op zaterdagochtend – Als je al wat ervaring hebt met meditatie is het mogelijk om direct al mee te doen in de doorgaande groep op de zaterdagochtend.

We mediteren in periodes van 25 minuten; het is wel handig als je dat kunt of bereid bent om dat aan te gaan.

Je bent van harte welkom om een keer mee te doen om te zien of dit een goeie mogelijkheid is voor jou!

Lees verder
zen aan het water

Zazen aan het water

Het einde van het seizoen sluiten we elk jaar “feestelijk” af met een zit aan de Nedereindse plas. We doen dan 2 x zazen afgewisseld met kinhin. Na afloop een nazit bij de horeca van de Skipiste voor wie dat wil.

Een mooie manier om naast de mensen uit je eigen groep ook ook de andere leden te ontmoeten.

Lees verder
podcast zentrum

Podcast – Zentrum doorbreekt de stilte

In deze podcast praten de leraren verbonden aan Zentrum in Utrecht over Zenboeddhisme, meditatie en de dagelijkse beoefening. Het gaat over stilte, de houding, wat Zen eigenlijk is en je krijgt persoonlijke verhalen en ervaringen te horen. Zo kun je kennismaken met Zen, Zentrum en de leraren.

Zen en vreugde

Bas Gemmink vraagt aan Jolinda van Hoogdalem en Jeroen van Deutekom hoe je de vreugde in het zitten kunt ontdekken. Verder vertellen ze hoe ze op het zenpad terecht zijn gekomen.

Zen en de stilte

Wat gebeurt er met je als je langer stil zit, en waarom is zitten in stilte zo belangrijk. Bas is in gesprek met Martin Pol en John de Weerdt.

Zen en het dagelijks leven

Bas Gemmink gaat op zoek naar de effecten van meditatie. Senko de Boer en John de Weerdt vertellen over de beoefening als je niet op het kussen zit.
Hoe beïnvloedt Zen je dagelijks leven, hoe merk je dat en wat merkt je omgeving ervan?

De houding tijdens het zitten

John de Weerdt en Martin Pol praten over hoe je goed kunt zitten tijdens het mediteren. Moet je in Lotushouding kunnen zitten of mag je het ook anders doen? En als het ongemakkelijk is, wat leer je dan op het kussen? Bas Gemmink probeert erachter te komen wat de kracht van houding is

Een kort gesprek over iets vluchtigs

In de vorige blog besprak ik een tekst van zenmeester Bankei (1622 – 1693) over de geest als spiegel die niks afwijst en niks naar zich toetrekt. Er is slechts alleen maar het weerkaatsen van wat er is. Of dat nou gedachten, emoties, gevoelen, of geluiden zijn.

Wat is de reden achter deze aanwijzing? Bankei zegt daarover het volgende:

Heb er slechts vertrouwen in dat gedachten oorspronkelijk niet bestaan, maar dat ze slechts tijdelijk komen en gaan als gevolg van wat je ziet en hoort, zonder enige eigen vaste substantie.“ Bankei (1622-1693)

Lees verder

Zen Introductiecursus in Utrecht

Naast mijn lessen in IJsselstein verzorg ik ook lessen in Utrecht (bij Zentrum op de Oude Gracht). Donderdag 13 april start er weer een introductiecursus.

Na de cursus kun je zelfstandig door met meditatie of je kunt je aansluiten bij een van de groepen in IJsselstein of Utrecht. Misschien tot gauw! Hartelijke groet, John


Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland