Han Shan (Tang Dynasty 618–907)

De traditie van kluizenaars is diep geworteld in de Chinese cultuur en geschiedenis. Het gaat duizenden jaren terug. Een van eerste bewijzen hiervoor tref je in werken van Zhuang Zi (c. 369 – c. 286 BCE), waar je verhalen tegenkomt over kluizenaars die in harmonie met de natuur leven.

Een hele beroemde kluizenaar is Han Shan (Tang Dynasty 618–907). Hij was een excentrieke, lachende kluizenaar. Hij woonde in grotwoningen vlak bij een kloostertempel met de naam Guojing, waar hij van de zenmeester Fenggan soms wat te eten kregen.

Door de eeuwen heen werden Han Shan en zijn vriend een geliefd onderwerp voor Chinese en Japanse schilders. Ze worden afgebeeld in vodden, met wilde haren en een brede grijns.

Het zenboeddhisme en het taoïsme vormen een belangrijke voedingsbron voor zijn vele gedichten. Zie enkele voorbeelden van zijn gedichten.

Lees verder

Kom ontspannen en leren mediteren bij Marienstein!

Meditatiegroep bij Marienstein

Ieder woensdagochtend van 11:00 – 12:00. We mediteren 2 maal 15 minuten en bespreken een inspirerende tekst. De lessen worden verzorgd door een gediplomeerde leraar John de Weerdt, die op een nuchtere en praktische manier lesgeeft.

Graag aanmelden bij Tineke Zwambag, Coördinator BuurSaam Axioncontinu
Benschopperweg 14 | 3401 BV | IJSSELSTEIN
T 030- 688 17 14
M 06 – 83799799

marienstein
marienstein

www.axioncontinu.nl

boeddhistisch centrum

Bericht van 23 januari 2024

Ontspannen en mediteren is goed voor iedereen, dat is inmiddels wetenschappelijk wel bewezen. Op woensdag 7 februari is er een bijeenkomst, waarbij er gelegenheid is om kennis te komen maken met meditatie en de leraar. Ook gaan we even kennismaken met mediteren (na een goede uitleg) en wordt je geïnformeerd over de inhoud en opzet van de meditatiecursus die vanaf 14 februari gaat beginnen.

marienstein

Deze activiteit wordt aangeboden door: Axioncontinu, BuurSaam Axioncontinu en Stichting Ming Zen Centrum

  • Meer rust in je hoofd
  • Minder stress
  • Meer ontspannen leven
  • Beter slapen
  • Meer veerkracht
  • Betere concentratie
  • Bewuster in het leven staan
  • Zingeving
  • en meer…

De lessen worden verzorgd door een gediplomeerde leraar John de Weerdt, die op een nuchtere en praktische manier lesgeeft.

Tijd: 11:00 uur – 12:00 uur
Locatie: Zaal de Zonnebloem in Mariënstein
Bijdrage: Deelname aan de open les en de meditatiecursus is gratis.

Graag aanmelden bij Tineke Zwambag, Coördinator BuurSaam Axioncontinu
Benschopperweg 14 | 3401 BV | IJSSELSTEIN
T 030- 688 17 14
M 06 – 83799799

ontspannen en leren mediteren

www.axioncontinu.nl

boeddhistisch centrum
vrouwen in zen

Vrouwen in zen – workshop met Ineke Vogel Sensei

Vrouwen in zen – Zen gaat meestal over de mannelijke voorouders. Dit zien we terug in allerlei aspecten zoals in koans en in de spirituele bloedlijn.

Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook veel vrouwelijke beoefenaars en zenmeesters geweest. Behalve in kloosters beoefenden vrouwen (vaak noodgedwongen) in het dagelijks leven, te midden van werk-, gezins- en familiebeslommeringen.

De traditie aanvullen met deze vrouwelijke voorouders is verrijkend voor alle beoefenaars. Door de vragen en wijsheden van de zen ‘grootmoeders’ wordt onze beoefening volledig en evenwichtiger

Dus hoog tijd om meer aandacht te gaan geven aan onze zen ‘grootmoeders’ en de inspiratie die ze ons kunnen bieden op onze Weg.

Lees verder
mediteren en mindfulness nieuwegein

Mediteren en mindfulness Nieuwegein & IJsselstein

Meditatie en mindfulness nodigen je uit om aanwezig te zijn in het hier en nu met wat zich op dit moment aandien. Zo leer je jezelf beter kennen. Je ontdekt hoe gedachten, gevoelens en emoties opkomen en weer weggaan wanneer je ze simpelweg kunt toelaten zonder er verder op in te gaan of aan te hechten. Hierdoor ontstaat, als vanzelf, innerlijke rust en inzicht.

Lees verder