“De luxe van stilte” – Een zen workshop

Jacky Demmers bij Ming Zen CentrumWanneer: Zaterdag 12 mei van 14:00 – 16:30
Waar: Ming Zen Centrum, Floridalaan 8, IJsselstein
Begeleiding: Jacky Demmers Sensei
Voor wie: Iedereen die interesse heeft (meditatie ervaring is niet nodig)
Bijdrage: Euro 19.95 per deelnemer

 

“De luxe van stilte”

In deze drukke tijden is stilte een luxe geworden. Hoe lang is het geleden dat je écht de tijd hebt genomen om even stil te zijn? Het goede nieuws is dat je, voor rust en stilte, helemaal niet ver weg hoeft te vliegen of veel geld hoeft uit te geven. Ook zonder een stilte retraite in een ver oord, inclusief wuivende palmen en een blauwe zee, is het mogelijk.

Over Jacky Demmers Sensei

Jacky Demmers (1954) beoefent zenmeditatie sinds 1995. Zij studeerde bij Genpo Roshi, van wie zij in 1999 de monnikswijding ontving en bij Nico Tydeman die haar in 2017 Dharma Transmissie gaf.

Programma:

13:30 – 14:00 Inloop met koffie en thee
14:00 – 14:45 Dharmales
14:45 – 15:15 Zen meditatie (incl. uitleg)
15:15 – 15:45 Thee en koffie met iets lekkers
15:45 – 16:15 Ruimte voor vragen
16:15 – 16:30 Zen meditatie

Aanmelden

Ik meld me aan voor de volgende bijeenkomst:

De luxe van stilte op 12 mei

Mijn e-mail is:

Tip: Controleer nog even of je het juiste e-mailadres hebt ingevuld.

Mijn naam is:

Mijn bericht of vraag:

 

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Nieuwsbrief

 

jacky demmers bij ming zen centrum

Bestaansrecht

Ruk
Ik ben voor mijn bestaan van alles en iedereen afhankelijk. Bijvoorbeeld van de ambachtelijke bakker (volgens de verpakking) van het broodje waar ik nu een hap van neem, of van de Zweedse timmerman die de tafel waar ik nu aan zit maakte (ja, goed geraden de tafel is van IKEA).
Wanneer we met z’n allen een beetje leuk samen willen leven lijkt het me een goed plan om de ander en al het andere zoveel als mogelijk bestaansrecht kunnen geven. Laat iedereen gewoon zijn ding doen, zonder dat we er gelijk van alles van vinden.
Ik weet dat dit veel te hoog gegrepen is. Het zal dan ook nooit helemaal lukken. Maar daar gaat het niet om. Het is eerder een richting die ik insla. Of als ik nog eerlijker ben, een richting die ik steeds weer opnieuw insla nadat ik voor de zoveelste keer weer op m’n bek gegaan ben.
Mezelf
Maar ondanks dit falen, de plank keer op keer misslaan, is het zaak om mezelf bestaansrecht te kunnen blijven geven. Hoe doe je dat? Verantwoordelijkheid nemen, misschien er iets van leren, de stof van je jasje slaan, opstaan en met frisse moed weer aan de slag. Te vaak zie dat, als er iets mis gaat, mensen vervolgens de omstandigheden of anderen de schuld geven. Sven Kramer

Anderen
Vanuit de erkenning van mijzelf als mens met z’n leuke en minder leuke kanten en karaktertrekjes is het weer ietwat makkelijker om de ander bestaansrecht te kunnen geven. Dit betekend de ander te kunnen zien zoals hij of zij is en dus niet zoals ik zou willen dat die ander zou zijn. Want dat laatste is projectie. Dan krijg je zoiets als: als hij of zij aardig voor mij is dan heb ik een goede dag en als de ander niet aardig is heb ik een slechte dag. Met andere woorden dan laat ik mijn “geluk” afhangen van een ander, en dat is linke soep.
Situaties
Nico Tydeman zegt “anderen of omstandigheden kunnen het mij moeilijk maken, maar niet onmogelijk”. Met andere woorden, als het ruk gaat (zoals iemand laatst in de les zei) is het vanuit de zen beoefening van belang om dat te erkennen. Het gewoon even “ruk” te laten zijn, er niks aan willen veranderen of verbeteren. Hoe vervelend dat ook vaak is. Ook deze situatie heeft bestaansrecht. Je hoeft niet altijd je direct weer lekker te voelen met een flink stuk taart, Netflixen of een stevige Gin Tonic).

Beleef Zen: “de druk van perfectie”

perfectiePerfectie is top, toch? Maar ja……in de tussentijd ziet niemand dat dit alles:

  • veel energie kost
  • een ietwat overspannen gevoel geeft
  • het plezier (op werk/in relaties) overschaduwd door twijfel en onrust.

Inhoud?

Het thema “de druk van perfectie” wordt vanuit het Zen perspectief belicht. Er wordt ook gemediteerd (natuurlijk is er eerst een korte uitleg en instructie). 

Wanneer?
Nieuwe datum volgt.

IWaar?
Ming Zen Centrum. Goed bereikbaar met OV en gratis parkeren voor de deur.

Voor wie?
Iedereen is welkom, dus ook als je nog geen ervaring hebt met mediteren.

perfectieDoor wie:
John de Weerdt (1960) heeft de Jukai (voorschriften) ontvangen van Willem Scheepers Sensei en de monnikswijding van Nico Tydeman Sensei.

Vergoeding
Op basis van een vrijwillige bijdrage.  Aanmelden is wel nodig i.v.m. de beschikbare ruimte.

Aanmelden

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Nieuwsbrief

Ontspanning

Wie heeft er niet met spanning te maken in deze jachtige maatschappij. Deze spanningen kunnen oplopen en uiteindelijk uitmonden in lichamelijk klachten en stress. 

Een ander ‘lastige” aspect van spanning is dat het je creativiteit, je probleemoplossend vermogen en je persoonlijke groei behoorlijk in de weg kan staat.

Het goede nieuws
Het goede nieuws is dat je kunt leren ontspannen. De vraag is welke aanpak bij jou past. Want er zijn verschillende soorten spanning.  Onderstaande tabel is op basis van het boek “Ontspannen kun je leren” van John R. Harvey.

Geestelijke ontspanning
En omdat ik een enthusiast beoefenaar ben van zen meditatie durf ik te zeggen dat zen mogelijk een rol kan spelen bij al die verschillende vormen van spanning.

Maar de belangrijke ontspanning geeft zen op het bovenste niveau, namelijk geestelijke of spiritiuele ontspanning. En in mijn ervaring is het zo dat als je geestelijk meer kunt ontspannen de rest ook tot rust komt. 

 SpanningOntspanning
GeestelijkGebrek aan inspiratie, verveling, cynisme, geen duidelijk gevoel van richting, etc.Verlichting, meer zelfkennis, bevrijding, richting/doel
MentaalSlechte concentratie, vergeetachtigheid, besluiteloosheid, etc.Meer focus, geconcentreerder
EmotioneelPrikkelbaar, boosheid, verdrietig zijn, angsten, etc.Toename positieve emoties
AutonoomMaag-darmstoornissen, opervlakkige ademhaling, hartkloppingen, etc.Meer innerlijk evenwicht
MusculairNekpijn, rugpijn, hoofdpijn, etc.Ontspannen spieren

Het is hard werken om stil te kunnen zitten op een kussentje, maar dan heb je ook wat!

Wil je op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je zelf ervaren van Zen meditatie voor je kan betekenen?

Proefles Zen Meditatie

Wat te doen als het tegenzit?

De meeste van ons hebben, als het tegen zit, eigenlijk helemaal geen behoefte aan goede raad of een welgemeend advies. Dat hebben we al genoeg gehad. Wat we soms willen is dat iemand gewoon even luistert en ons gedoe wil aanhoren. Iemand die aandacht voor ons heeft, zonder mening en zonder oplossing.

Dit kun je ook voor jezelf creëren.

Hoe dan?
Tijdens het mediteren creëren we namelijk als het ware een plek waar alles welkom is: mijn sores, mijn gedoe, mijn leuke en minder leuke kanten. Alles heeft bestaansrecht en je hoeft er verder niks mee te doen voor zolang je zit te mediteren. Sterker nog, het is beter dat je de dingen die zich aandienen intact kunt laten. Zo kunnen ze namelijk rijpen en gisten. Dit vereist wel moed en vertrouwen maar zo kan er wel meer ruimte en rust ontstaan, eigenlijk als vanzelf. Daar hoef jij dus verder niet zoveel voor te doen, gewoon de dingen laten zoals ze op dit moment zijn. Soms komt er dan toch na verloop van tijd een inzicht naar boven borrelen waar je weer iets verder mee kunt komen.

Meditatieruimte
In de zen meditatieruimte mediteren we samen en maken we zo samen een vrijplaats voor elkaar. Waar we welkom zijn precies zoals we nu zijn. In goede tijden en in slechte tijden; jong en oud; “fris en fruitig” of gammel.

Waar kom je dat nog tegen?

Wil je op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je zelf ervaren van Zen meditatie voor je kan betekenen?

Proefles Zen Meditatie
tinnitus

“Ik heb last van tinnitus, hoe kan ik daar mee leren omgaan?”

Laatst vroeg iemand na de zen les: “ik heb last van tinnitus, hoe kan ik daar mee leren omgaan?”

Het goede nieuws is dat ik daar inderdaad wel iets over kan zeggen omdat ik zelf ook al jarenlang bekend ben met oorsuizen.

Rotgeluid
Ik weet nog dat ik er voor het eerst mee geconfronteerd werd. De eerste impuls is om weerstand te bieden, een dikke muur op te trekken tussen mij en dat constant aanwezige rotgeluid.

Strijd
Maar zo maak je alleen maar erger, blijkt in de praktijk. De strijd tussen mij en de tinnitus, die daardoor ontstaan, maakt het allemaal alleen maar erger. Het probleem is dat ik mij probeer af te zonderen van de herrie en dat is de oorzaak van de ellende.

Hoe heb ik me dan afgezonderd?
Wel, door weerstand te bieden, door van het oorsuizen van af te willen, door te proberen het geluid weg te duwen, door te hopen dat het een keer zal stoppen, enz. , enz.

Geen prominente plaats meer
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de oplossing ligt in het uiteindelijk kunnen toelaten van het oorsuizen zonder weerstand te bieden. Door alleen maar te observeren, vrij van alle weerstand, wordt het een direct luisteren waar het om gaat. De tinnitus wordt een van de vele dingen in mijn leven en neemt dan niet meer zo’n prominente plaats in.

Zen
Direct horen, direct voelen, direct kijken is een steeds weer terugkerend thema in Zen. Gewaar zijn, zonder verder ook maar enige bespiegeling. Mijn oorsuizen er gewoon laten zijn, zonder er ook maar enige weerstand aan te bieden. Wat een opluchting!

De blauwe hemel weerhoud de witte wolken er niet van voorbij te trekken” aldus Zen meester Shítóu Xīqiān (700-790) ook bekend onder zijn Japanse naam Sekito.

Wil je op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je zelf ervaren van Zen meditatie voor je kan betekenen?

Proefles Zen Meditatie

Zenweek in de Spaanse Pyreneeën met Jacky Demmers Sensei

Jacky Demmers

Laat je inspireren door de combinatie van meditatie, inspanning en ontspanning.

Deze zenweek is geschikt voor iedereen. Hoewel het prettig is wanneer je een beetje bekend bent met zenmeditatie, zijn zowel beginnende als gevorderde meditatiebeoefenaars van harte welkom. 

Jacky DemmersDe locatie: Landgoed Les Gavatxes

De zenweek wordt gehouden op het landgoed Les Gavatxes in de Alta Garrotxa (Catalonië), diep gelegen in de Spaanse Pyreneeën. Een omgeving van bergen, bossen en rivieren; een omgeving die je vanzelf rustig maakt. Bovendien doen de vriendelijke sfeer, het heerlijke eten, en de gevarieerde overnachtingsmogelijkheden in deze overweldigende en stille natuur, je de tijd vergeten.

Het programma

De week biedt een gevarieerd programma; het is intensief maar niet zwaar.
De dag start om half zes in de ochtend. ’s Morgens en ’s avonds wordt er gemediteerd; de middag is vrij om te genieten van de rust en schoonheid van deze prachtige plek.

Jacky Demmers

Het programma bestaat uit:

  • Zitmeditatie en loopmediatie ( zazen en kinhin ) ca. 4 uur
  • Stille observatie in de natuur
  • Een dharmales ( lezing over een onderwerp )
  • Een individueel gesprek met de leraar ( daisan )
  • Enkele werkzaamheden in en rond het huis ( samu ) ca. 3 uur
  • En genoeg tijd om te luieren, te zwemmen en te wandelen…

De gehele week houden we de stilte in acht. Dat biedt je de mogelijkheid om, zonder te worden afgeleid, te focussen op wat er zich binnen jezelf afspeelt

Praktische informatie

Periode
Start: De zenweek start op zaterdag 16 juni om 19.00 uur
Einde: De zenweek eindigt op zaterdag 23 juni na de lunch

Kosten
De kosten: €450,- inclusief maaltijden en verblijf
Korting: Maak je het volledige bedrag voor 31 maart 2018 over, dan krijg je 10% korting

Minimum aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers is 6

Organisatie
De zenweek wordt georganiseerd door de Stichting Kshanti, opgezet door Loet de Wolf en Corrie Koppedraijer; beiden woonachtig op het landgoed.

Aanmelden of meer informatie
Opgave en informatie over retraite en betalingwijze: Jacky Demmers, pjotr48@hetnet.nl

Informatie over de locatie
Voor informatie over locatie, accomodatie en stichting Kshanti, zie: www.lesgavatxes.es

jacky demmersDe leraar
Jacky Demmers (1954) houdt zich sinds haar 40ste intensief bezig met zenbeoefening. Ze was leerling van de Amerikaanse zenleraar Genpo Roshi, van wie ze in 1999 de monnikswijding ontving. Ze vervolgde haar studie bij de Nederlandse zenleraar Niko Sojun Tydeman Sensei, die haar in juni 2017 Dharma-transmissie heeft gegeven. Ze is als leraar verbonden aan Zenpunt te Haarlem.
Jacky onderricht in de Soto traditie; de traditie van Zen Centrum Amsterdam, onder leiding van Niko Sojun Tydeman Sensei.

Rita Troost

Zitten op je kussen
Je ogen zacht geloken
Het volgen van de adem
Terwijl gedachten spoken

Al die dwarrelende prikkels
Wees welkom, neem een stoel
Maar richt je op je adem
Dat is slechts het doel

 

 

Zo’ minuut of twintig
Een kwartiertje, een moment
Alleen maar stil gaan zitten
Zodat jij aanwezig bent

Om inzicht te verkrijgen
In het circus van je leven
Om gewoon voor het moment
Daar aandacht aan te geven

Om zonder slag of stoot
Te leven volgens eigen waarden
Oordelen heeft totaal geen zin
Leer alles te aanvaarden

Om in alle rust en eenvoud
Je leven te verrijken
Oefening baart kunst
Om jouw stilte te bereiken

Rita Troost©

3 februari 2018

Gedicht van Ma Quan geschreven bij de Jadenberg in de zomer van 1750

雨帶藤花落
風翻荇藻開
臨池把書卷
閑看戲魚來

庚午夏日虞山馬荃寫

De wisterias vallen zachtjes in de regen.
De wind drijft de algen uiteen.
Met mijn boek in de hand sta ik bij de vijver.
Ik kan niets anders doen dan stoppen met lezen.
Ik geniet van de vissen die spelen met de vallende bloemblaadjes.

Geschreven door Ma Quan bij de Jadenberg in de zomer van 1750

Vertaling: Annie Zheng Yi eigenaar van Ming Translations en penningmeester van Stichting Ming Zen Centrum

Waar kun je deze en vele andere werken bewonderen?
MADE IN CHINA focust o.a. op Chinese schilderkunst en gekalligrafeerde gedichten uit de Qing Dynastie. Deze tentoonselling is tot en met 18 maart 2018 te zien bij Museum Oud Amelisweerd in Utrecht.

Een gedicht van Ruut Bouwens

 


Dat je stilte mag ervaren als
tere tederheid die jou omhult
en je somtijds optilt uit de tijd.

Dat je stilte mag ervaren als
durende aanwezigheid waarin
je verwijlen kunt op zoek naar rust,

zo dat rust jou vinden mag in het
daaglijks ritme dat jou bezig houdt;

omgekeerd, dat rust jou voeren mag
naar de stilte wachtend in jouw hart.

Ruut Bouwens
(Zen student)

De luxe van stilte