Stiltedag in de stijl van zen

Stiltedag – Een dag van stilte en bespiegeling. Naast stilte meditatie (zazen) geeft John een teisho (zen onderricht) en is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud (daisan). Een inspirerende dag die behulpzaam is bij het omgaan met de uitdagingen van deze tijd zoals omgaan met stress, emoties en onrust, keuzes maken, en nog veel meer.

Praktisch

  • Voor wie: iedereen met enige ervaring met meditatie
  • Data: zie aanmeldformulier hieronder
  • Lokatie: IJsselstraat 14 in IJsselstein (Utrecht)
  • Begeleiding: John de Weerdt
  • Praktisch: Neem zelf een lunchpakket mee
  • Bijdrage: Euro 50,00 voor de hele dag

Er zijn in principe voldoende kussens aanwezig, maar omdat sommige mensen soms meer dan één kussen nodig hebben, kan het handig zijn om je eigen kussen of bankje mee te nemen, zodat je zeker weet dat je kunt zitten zoals je graag zit.

Stiltedag Programma

09.45 Deur open
10.00 3 x zazen + kinhin (loopmeditatie) + hartsutra recitatie
11:30 Pauze (koffie en thee)
11.45 Teisho
12.30 Zazen (1x)
13:00 Lunch (ook in stilte)
13.45 3 x zazen + kinhin (loopmeditatie) + daisan (persoonlijk onderhoud)
15.15 Pauze (koffie en thee)
15.30 2 x zazen + kinhin (loopmeditatie)
16.30 Afsluiting

Enorm leerzaam

Mijn ervaring met dit weekend: rust, relaxte sfeer, vriendelijke mensen, enorm leerzaam. Het weekend gaat voorbij maar de inzichten uit de Dharmales blijven. Het was precies wat ik zocht. M.b.t. de locatie: ook erg aardige mensen, heerlijk vers eten.

Madelijne

Inspirerende begeleiding

Dit weekend was een uitstekende manier om in alle rust de werking (en niet-werking) van mijn geest verder te onderzoeken. Dit onder inspirerende begeleiding van John die een nuchtere aanpak hanteert inclusief een vaak humoristisch perspectief. De mooie zendo, de rustige omgeving en prachtige tuin maken het helemaal af. Een aanrader!

Ruben

Heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende

Het was een weekend waarin ik even vakantie had van mijzelf. Kernachtiger kan ik het niet omschrijven. Het was heerlijk om mee te mogen stromen met wat zich aandiende. Ook al was wat zich aandiende niet perse heerlijk. Maar ik ging na afloop een stuk lichter naar huis.

Jolanda

(her-)ontdekken hoe ik in het leven sta

Zo-nu-en-dan gun ik mijzelf een moment van rust, langer dan in een leesboek neuzen of een overheerlijk ijsje eten. Rust waarbij ik in mijzelf kan keren en (her-)ontdek hoe ik in het leven sta.  Afgelopen weekend was hierin een mooie uitdaging, maar vooral ook een mooie reis in mijzelf.

 

 

Sandra

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop catering.

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van de dag lijkt het net of je iedereen kent zonder ze gesproken te hebben.

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En een dag niet op je mobiel kijken is ook helend.

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan het zeer aanbevelen om te ervaren.

Annemarie

Wil je meedoen aan de stiltedag?

Algemene voorwaarden

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland

Bekijk de inspirerende activiteiten

Bekijk informatieve video's over de zen weg

Gebruik deze eenvoudige timer met inleiding

Blijf op de hoogte van inspirerende zen activiteiten

Doe mee met het online programma

Stiltedag - Een zazenkai is een intensieve eendaagse zen-bijeenkomst, waar we bijna alles in stilte doen. Op deze stiltedag ga je intensiever met meditatie aan de slag en ontwikkel je verdere verdieping van je meditatie beoefening.

Archief

Stiltedag (zazenkai) met John de Weerdt op 30 april 2023

stiltedag john de weerdt

Het thema is "verbinding". We bespreken dit thema aan de hand van enkele citaten van Chögyam Trungpa Rinpoche (1939-1987) tijdens de Dharmales.

Stiltedag o.l.v. John de Weerdt op 19 maart 2023

stiltedag

Thema: "De schitterende helderheid van de geest"

We diepen dit thema uit aan de hand van een tekst van zenmeester Bankei (1622 – 1693). Hieronder een citaat uit de tekst die we gaan bespreken,

De dingen die voorbij komen worden direct weerkaatst in de spiegel. Omdat de spiegel geen bewuste intenties heeft, denkt hij er niet aan om de dingen die voorbij komen al dan niet te verwerpen; ook is er geen gedachte om de beelden te verwijderen of vast te houden."
Bron: "Spiegel” van Bankei (1622 – 1693).

Volledige tekst voor deze zazenkai van 19-03-2023


Stiltedag (Zazenkai) 27 november 2022

De dingen die voorbij komen worden direct weerkaatst in de spiegel. Omdat de spiegel geen bewuste intenties heeft, denkt hij er niet aan om de dingen die voorbij komen al dan niet te verwerpen; ook is er geen gedachte om de beelden te verwijderen of vast te houden.” (Bankei)

Ga naar deze pagina voor vertalingen van teksten van Bankei.


Stiltedag (Zazenkai) 12 juni 2022

Onze weg is niet zitten om iets te verkrijgen; hij dient onze ware natuur uit te drukken. Dat is onze beoefening.” Shunryu Suzuki (1904 – 1971)

Aanstaande zondag 12 juni is er een stiltedag, een zogenaamde zazenkai. Het is een intensieve eendaagse zen-bijeenkomst, waar we bijna alles in stilte doen. Op deze dag ga je intensiever met meditatie aan de slag en ontwikkel je verdere verdieping van je zen-beoefening.

De details op een rijtje
Locatie: IJsselstraat 14 in IJsselstein
Praktisch: Neem zelf een lunchpakket mee
Thema: “de ware houding” aan de hand van citaten van Sunryu Suzuki
Deelname: je kunt aan alleen een dagdeel meedoen i.p.v. de hele dag

Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum in Utrecht

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland