Stiltedag op 30 april

Stiltedag – Een zazenkai is een intensieve eendaagse zen-bijeenkomst, waar we bijna alles in stilte doen. Op deze stiltedag ga je intensiever met meditatie aan de slag en ontwikkel je verdere verdieping van je meditatie beoefening.

stiltedag john de weerdt

Praktisch

  • Voor wie: iedereen met enige ervaring met meditatie
  • Lokatie: IJsselstraat 14 in IJsselstein (Utrecht)
  • Begeleiding: John de Weerdt
  • Praktisch: Neem zelf een lunchpakket mee
  • Bijdrage: Euro 50,00 voor de hele dag

Er zijn in principe voldoende kussens aanwezig, maar omdat sommige mensen soms meer dan één kussen nodig hebben, kan het handig zijn om je eigen kussen of bankje mee te nemen, zodat je zeker weet dat je kunt zitten zoals je graag zit.

Stiltedag Programma

09.45 Deur open
10.00 3 x zazen + kinhin (loopmeditatie) + hartsutra recitatie
11:30 Pauze (koffie en thee)
11.45 Dharmales
12.30 Zazen (1x)
13:00 Lunch (ook in stilte)
13.45 3 x zazen + kinhin (loopmeditatie) + daisan (persoonlijk onderhoud)
15.15 Pauze (koffie en thee)
15.30 2 x zazen + kinhin (loopmeditatie)
16.30 Afsluiting

Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie

Ook deze stiltedag was weer een waardevolle aanvulling op de gewone lessen en vooral op het in je eentje thuis op het kussen zitten. Zo’n dag geeft mij weer zin en inspiratie om te voorkomen dat het zitten ‘sleets wordt’. Bedankt John, en Annie voor de tiptop catering.

Nienke

Meegaan in de stroom

Elke keer weer fijn om je een dag volledig over te geven aan de stilte in meditatie samen met een groep. Vooral ook omdat alles verder verzorgd wordt (de bel, koffie en thee in de pauze met iets lekkers erbij, fruit), je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom. Aan het einde van de dag lijkt het net of je iedereen kent zonder ze gesproken te hebben.

Annemarij

Echt een meerwaarde

Het heeft mij goed gedaan, een dag in stilte “zijn”. Negen zit meditaties afgewisseld met loopmeditaties is een behoorlijk aantal maar worden afgewisseld met een dharma talk door John en een aantal pauzes. Ook de koffie pauzes en lunch zijn in stilte. Dat vind ik echt een meerwaarde. Even geen woorden of social talk. En een dag niet op je mobiel kijken is ook helend.

Dolinda

Mediteren omlijst door stilte

helderheid

Mediteren omlijst door stilte, het brengt toch een andere invulling aan de ervaring dan het ‘normale’ mediteren. De pauzes en lunch in stilte zorgen ervoor dat de prikkel tot analyse van de situatie wat minder wordt. Ik hoef niet in contact te zijn met de mensen om me heen. Althans, niet in woorden. Ik kan het zeer aanbevelen om te ervaren.

Annemarie

Wil je meedoen aan de stiltedag?

Algemene voorwaarden


Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland

Archief

Stiltedag o.l.v. John de Weerdt op 19 maart

stiltedag

Thema: "De schitterende helderheid van de geest"

We diepen dit thema uit aan de hand van een tekst van zenmeester Bankei (1622 – 1693). Hieronder een citaat uit de tekst die we gaan bespreken,

De dingen die voorbij komen worden direct weerkaatst in de spiegel. Omdat de spiegel geen bewuste intenties heeft, denkt hij er niet aan om de dingen die voorbij komen al dan niet te verwerpen; ook is er geen gedachte om de beelden te verwijderen of vast te houden."
Bron: "Spiegel” van Bankei (1622 – 1693).

Volledige tekst voor deze zazenkai van 19-03-2023


Stiltedag (Zazenkai) 27 november 2022

De dingen die voorbij komen worden direct weerkaatst in de spiegel. Omdat de spiegel geen bewuste intenties heeft, denkt hij er niet aan om de dingen die voorbij komen al dan niet te verwerpen; ook is er geen gedachte om de beelden te verwijderen of vast te houden.” (Bankei)

Ga naar deze pagina voor vertalingen van teksten van Bankei.


Stiltedag (Zazenkai) 12 juni 2022

Onze weg is niet zitten om iets te verkrijgen; hij dient onze ware natuur uit te drukken. Dat is onze beoefening.” Shunryu Suzuki (1904 – 1971)

Aanstaande zondag 12 juni is er een stiltedag, een zogenaamde zazenkai. Het is een intensieve eendaagse zen-bijeenkomst, waar we bijna alles in stilte doen. Op deze dag ga je intensiever met meditatie aan de slag en ontwikkel je verdere verdieping van je zen-beoefening.

De details op een rijtje
Locatie: IJsselstraat 14 in IJsselstein
Praktisch: Neem zelf een lunchpakket mee
Thema: “de ware houding” aan de hand van citaten van Sunryu Suzuki
Deelname: je kunt aan alleen een dagdeel meedoen i.p.v. de hele dag

Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum in Utrecht

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland