shoken

Shoken

Voor leerlingen die de wens hebben om zich dieper te willen verbinden aan de zen weg is er de mogelijkheid om formeel leerling te worden van John. Het maakt je weg minder vrijblijvend zonder dat je boeddhist hoeft te worden.

De eerste stap is te vragen of hij officieel je leraar wil worden. Shoken vindt n.m.l. plaats op verzoek van de leerling.

Als leraar en leerling na enige tijd van kennismaken besluiten om met elkaar in zee te gaan, wordt deze wederzijdse verbinding bevestigd met een kleine ceremonie in de daisankamer.
Dit ritueel wordt shoken genoemd. Leraar en leerling bezegelen hun afspraak: we gaan samen dit pad. <….> Leraar en leerling beginnen aan een avontuur en geen van beide kent het verloop ervan, noch de afloop.

Nico Tydeman Roshi, Transmissie en transcendentie

Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie, word je formeel leerling van John. Leerling en leraar spreken vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van de zen weg.

Middels deze korte ceremonie spreek John een groot vertrouwen uit dat de leerling de Weg zal gaan. En dit grote vertrouwen is per definitie onvoorwaardelijk. Centraal in de relatie staat het leven van de leerling.

Wil je meer weten, vraag het aan John tijdens daisan (persoonlijk onderhoud).

“Shoken betekent onderzoek. Leraar onderzoekt leerling; leerling onderzoekt leraar. Wat wordt er onderzocht? Dat is tamelijk lastig uit te leggen. Dat ontvouwt zich op de wat langere termijn.”
Nico Tydeman Roshi

Andere gerelateerde onderwerpen:
Jukai