Meditatie Cursus – Zen

meditatie cursusZen Meditatie heeft een positieve uitwerking op je leven, zoals bijvoorbeeld:

  • Gelukkiger en meer ontspannen in het leven kunnen staan
  • Meer veerkracht en rust ervaren
  • Meer balans, energie en richting

De inhoud van de cursus is zeer praktisch en direct toepasbaar in je dagelijkse leven:

  • Je leert ins en outs van Zen Meditatie
  • Je leert bewuster te leven en te werken (mindful)
  • Iedere les heeft een inspirerend  thema

Het Ming Zen Centrum is gelieerd aan Zentrum in Utrecht. Zentrum verzorgt al 25 jaar Zen cursussen.

Wat deelnemers zeggen over onze meditatie cursus:

Ik vond de cursus enorm boeiend en vond het prettig hoe je de groep hebt begeleid. “ Ondernemer, vrouw (40 jaar)

“..zo helder, simpel, met humor ook en met een consistente, zuivere boodschap.”
Manager, man (35 jaar)

“Ik heb de lessen als zeer positief ervaren waar ik wat mee kan. Het is allemaal rustiger in mij geworden en benader de dingen op een andere manier.
Consultant, man (36 jaar)

“Ik heb erg genoten en vind het erg fijn om te mediteren.”
Manager, vrouw (34 jaar)

Aankomende Meditatie cursus

Dag/tijd: dinsdagavond van 18:30 – 20:00
Data: 20 maart 2018 – 15 mei 2018
Aantal lessen: 8
Leraar: John
Vergoeding: Euro 115
Proefles:  Je kunt je hier inschrijven voor de proefles
Adres: Floridalaan 8, 3404 WV IJsselstein. Zeer goed bereikbaar per OV en auto (gratis parkeren voor de deur)

Aanmelden voor de meditatie cursus – Zen

Ik meld me aan voor de meditatie cursus Zen

Mijn e-mail is:

Tip: Controleer nog even of je het juiste e-mailadres hebt ingevuld.

Mijn naam is:

Waarom mediteren?

Om gelukkig te zijn.
In de zoektocht naar geluk gaan we steeds weer opnieuw op zoek naar omstandigheden, dingen of personen waarvan we denken dat die ons gelukkiger kunnen maken. Nadat we het object van ons verlangen eenmaal verkregen hebben gaan we niet snel daarna al weer opzoek naar de “next level” of het volgende speeltje. We zoeken “het” immers altijd ergens andere. Externe zaken kunnen eigenlijk geen werkelijk geluk brengen. Duurzaam geluk heeft veel meer te maken met onze houding ten opzichte van de wereld om ons heen En dus niet van de dingen, personen of de omstandigheden zelf. Door meditatie gaan we dit steeds helderder zien om er vervolgens ook steeds vaker naar te handelen.

Om beter met stress om te kunnen gaan
Stress kost veel energie en heeft invloed op ons emotioneel welbevinden. Door overmatige stress ga je vaak ook minder goed functioneren. Zen meditatie leert je om je minder mee te laten sleuren door de uitingen van de stress. Je leert om de uitingen van stress vanuit een neutraler perspectief te ervaren. Hierdoor kan de spanning afnemen en er kan zelfs soms een heel nieuw perspectief ontstaan.

Om minder te piekeren
Je kunt er behoorlijk last van hebben! Je blijft steeds maar in hetzelfde kringetje ronddraaien. Eindeloos blijven malen over je werk, over je relatie, over een gebeurtenis van vandaag of over een klus die je nog moet klaren. Door meditatie leren we onze geest beter kennen en we ontdekken hoe we ermee omgaan kunnen gaan.

Het is belangrijk te vermelden dat de bovenstaande punten een positief bijeffect zijn van zen meditatie. In de beoefening van Zen meditatie gaat het om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het hier en nu zonder vooropgezet doel. Welke eventuele nieuwe inzichten dat “streven” oplevert is van te voren niet bepaald.


Wat is zen?

  • Zen is gaan zitten op een (meditatie)kussentje, jezelf beter leren kennen en steeds minder meegesleurd worden door gedachten en emoties.
  • Zen is een pad. Een manier om je tot het leven te verhouden en te handelen vanuit een nieuwe manier van kijken.
  • Zen gaat over bevrijder communiceren en handelen in het dagelijkse leven.

Het doel van de introductiecursus is dat je daarna zelfstandig thuis kunt mediteren. Echter, na deze cursus is er ook een mogelijkheid om aan te sluiten bij een van de meditatiegroepen.


Zen beoefening

De beoefening van zen is zeer oud. Zen is een beoefening van contemplatie. Door zen meditatie is het mogelijk om kalmer en rustiger in het leven te staan. Dit heeft effect op alle aspecten van ons leven. Je hoeft echt niet naar een klooster te gaan om zen te beoefenen. Het kan op vele plekken in Nederland en je kunt het gewoon naast je dagelijkse leven doen. Sterker nog, zen gaat over ons dagelijkse leven. Het is een manier van leven met geen ander doel dan volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.
Zen meditatie is een kwestie van “zijn”. Je gaat iedere keer zitten alsof het de eerste keer is. De uitdaging is om niet weg te dromen maar juist heldere aanwezig te zijn en blijven. Eerder iets laten dan iets doen, eigenlijk. De ademhaling natuurlijk en spontaan laten verlopen zonder het te willen controleren. het klink misschien eenvoudig maar dat is het niet. En toch kan iedereen het leren.

Op de hoogte blijven?

 

Lees meer eventueel meer over zen op Wikipedia

Intensieve meditatie cursus Zen
Voor mensen die graag stevig aan de bak willen gaan hebben we een Intensieve Zen introductiecursus ontwikkeld. Na deze training kun je zelfstandig thuis mediteren of je aansluiten bij een van onze Zen meditatiegroepen. Interesse? Neem contact op.