piekeren

Piekeren

Piekeren is af te leren

Piekeren, wie het niet doet mag zijn of haar hand opsteken. Met andere woorden, iedereen piekert wel eens in meer of mindere mate.

Sterker nog, je kunt er behoorlijk last van hebben. Piekeren: gedachten die alsmaar rondom een gebeurtenis, een persoon of wat dan ook rondtollen, zonder dat het ergens toe leidt. Je blijft steeds maar in hetzelfde kringetje van doorgaans negatieve gedachten ronddraaien, met vaak een rotgevoel als gevolg.

Met al die pieker gedachten roep je gevoelens op met de bijbehorende emoties zoals frustratie. Eindeloos malen over je werk, over je relatie, over een gebeurtenis van vandaag of over een klus die je nog moet doen. Je kunt er behoorlijk van uit je slaap gehouden worden. Piekeren is niet goed voor je gezondheid, zoveel is wel duidelijk.

Mediteren kan uitkomst bieden

Wanneer we mediteren leren we onze geest beter kennen. We ontdekken hoe we om kunnen gaan met onze gedachten. Hoe gaat dat in zijn werk? Tijdens het mediteren volgen we onze ademhaling en tellen we iedere uitademing. Vervolgens is er het advies om alleen maar te kijken naar wat zich aandient aan gedachten en emoties. De instructie is dan om die (pieker) gedachten te zien opkomen, even verblijven, om ze vervolgens weer weg te zien gaan. Hoe doe je dat? Door je aandacht steeds weer opnieuw op je ademhaling te richten. Je zit erbij en je kijkt alleen maar toe.

Jij bent niet jouw denken

Zo leer je langzamerhand dat jij niet jouw denken bent. Zo word je steeds minder geregeerd door al dat gepieker. Je denken wordt als vanzelf rustiger, daar hoef je verder niets voor te doen. Zen meditatie is eerder iets laten dan iets doen.

Is mediteren misschien iets voor jou? Doe dan mee met de aankomende meditatiecursus en leer mediteren! Binnerkort start er weer een nieuwe cursus.

Meditatie wordt in verband gebracht met: verminderde stress, verlaagde bloeddruk, verhoogde concentratie, meer rust innerlijke rust, verbeterde de nachtrust en meer, Redenen genoeg om aan te schuiven bij de proefles Zen Meditatie in IJsselstein.