Bewust zijn van het lichaam – Satipatthana Soetra

Tijdens de lessen van de doorgaande groepen bespreken we de Satipatthana Soetra. De soetra gaat over het cultiveren van aandacht. In deze opname hoor je vier stukjes uit de soetra die je zou kunnen gebruiken als inleiding voor je meditatie. Ze gaan over aandacht voor: lichaamshouding; lichaamshandelingen; delen van het lichaam; onderlinge afhankelijkheid van alles en iedereen

Deze teksten komen uit de Satipatthana Soetra

Bewust zijn van je lichaamshouding
“En verder, monniken, weet een monnik, als hij gaat, dat hij gaat, als hij staat, dat hij staat, als hij zit dat hij zit, en als hij ligt, dat hij ligt. Hoe hij zijn lichaam ook gebruikt, hij is zich er altijd bewust van.”

Bewust zijn van je lichaamshandelingen
“En verder, monniken, bij het ergens heen lopen en teruglopen handelt de monnik volbewust; zo ook bij het ergens heen kijken en het afwenden van de blik, bij het buigen en strekken van de ledematen, bij het dragen van zijn overkleed, bedelnap en zijn mantel, bij het eten en drinken, kauwen en proeven, bij de stoelgang en het urineren, bij het gaan, staan, zitten, slapen, waken, spreken en zwijgen handelt de monnik volbewust.”

Bewust zijn van delen van je lichaam
“En verder, monniken beziet hij dit lichaam vanaf de voeten opwaarts en vanaf de haarkruin neerwaarts, omhuld door de huid en vol van allerlei onreinheid en hij denkt: “Er zijn in en op dit lichaam hoofdharen, lichaamsharen, nagels, tanden, huid, vlees, pezen, botten, beenmerg, nieren, hart, lever, vliezen, milt, longen, ingewanden. darmen, maag, ontlasting, gal, slijm, pus, bloed, zweet, vet, tranen, talg, speeksel, snot, gewrichtsolie en urine.””

Bewust zijn van de elementen
“En verder, monniken, observeert hij dit lichaam, in wat voor houding het zich ook bevindt, hoe hij het ook gebruikt, met betrekking tot de elementen: β€œEr is in dit lichaam het element aarde, het element water, het element vuur en het element lucht.””

Bron: “De verzameling van lange leerredes”. Vertaald uit het Pali door Jan de Breet en Rob Janssen