de grote leerrede over het cultiveren van aandacht

Studieklas over de Satipatthana Sutta

Welkom bij onze studieklas over de Satipatthana Sutta: “De grote leerrede over het cultiveren van aandacht.” Deze sutta behoort tot de belangrijkste sutta’s uit de Pali Canon. Het is een diepgaande verhandeling toegeschreven aan de Boeddha met directe aanwijzingen voor meditatie. Bovendien worden de belangrijkste elementen van de Leer van de Boeddha uiteengezet.

De Satipatthana Sutta, vertaald als “De grote leerrede over het cultiveren van aandacht.” biedt een systematische benadering voor het cultiveren van aandacht en moedigt beoefenaars aan om het lichaam, de gevoelens , de geest en de mentale factoren energiek, volbewust en aandachtig te schouwen. Door deze praktische beoefening kan men een dieper begrip cultiveren over bevrijding.

Tijdens deze studieklas verkennen we de belangrijkste principes van de Satipatthana Sutta. De inhoud wordt opgesplitst in verteerbare secties. We gaan dieper in op de vier fundamenten van het cultiveren van aandacht t.w.:

 • Cultiveren van aandacht voor het lichaam: de sutta onderzoekt o.a. de adem, houdingen, en meer. We kunnen zodoende een diepgaand bewustzijn van de ware aard van het lichaam ontdekken.
 • Cultiveren van aandacht voor de gevoelens: Ontdek de aard van gevoelens en leer hoe er mee om te gaan.
 • Cultiveren van aandacht voor de geest: het observeren van de gedachten en emoties geeft inzicht in de aard van de geest.
 • Cultiveren van aandacht voor de mentale factoren: we onderzoeken de volgende belangrijke onderwerpen:
  • de vijf hindernissen,
  • de vijf geledingen van toe-eigenen,
  • de zes zintuigelijke sferen,
  • de zeven factoren van het ontwaken,
  • de vier edele waarheden,
  • het achtvoudige pad

De studieklas bestaat uit 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst bestaat uit: meditatie, een gedegen uitleg, ruimte voor vragen en discussies, en korte geleide meditaties. Alles is erop gericht om je te ondersteunen de leringen in je dagelijks leven te integreren. Of je nu nieuw bent op het gebied van meditatie, zen, of mindfulness, of al veel ervaring hebt, deze studieklas biedt waardevolle inzichten en hulpmiddelen om je begrip te verdiepen.

Leraar: John de Weerdt
Bijdrage: Euro 165 (15% studentenkorting voor fulltime studenten)
Dag/Tijd: vrijdagochtend – 09:30 – 11:45
Lokatie: Zentrum, Oudegracht 84, Utrecht
Aantal bijeenkomsten: 8
Data: 8 en 22 maart; 5 en 19 april; 10 en 24 mei; 7 en 21 juni

Heb je zin om de wijsheid van deze belangrijke sutta samen te verkennen? Meld je dan nu aan (zie knop hieronder)

De administatie loopt verder via Zentrum. Ming Zentrum is gelieerd aan Zentrum. En John geeft op beide lokaties les.