Mediteren en de Weg van zen

Mediteren – Mediteren en de Weg van zen biedt een praktische en direct toepasbare beoefening om energiek, aandachtig en volbewust in het leven te staan. Mediteren in de stijl van zen speelt hierbij een centrale rol.

Leer mediteren en maak kennis met de Weg van zen

In de Zen traditie wordt een ontwikkelingsweg beschreven in de vorm van de plaatjes van de os: het verhaal van het geestelijke pad aan de hand van 10 pentekeningen. De meest bekende versie is de van de 12e -eeuwse zenmeester Guoan Shiyuan.

Schrijf je nu in.

Locatie: IJsselstraat 14, in het centrum van IJsselstein.

Heb je interesse maar wil je eerst wat meer informatie? Bel gerust op 0651205829 of neem contact op via de mail.

mediteren

Wat is zen?

  • Zen is gaan zitten op een (meditatie)kussentje, jezelf beter leren kennen en steeds minder meegesleurd worden door gedachten en emoties.
  • Zen is een pad. Een manier om je tot het leven te verhouden en te handelen vanuit een nieuwe manier van kijken.
  • Zen gaat over bevrijder communiceren en handelen in het dagelijkse leven.

Mediteren en de geschiedenis van Zen

Zen is een filosofie en een manier van leven, een spiritueel pad. Zen gaat uiteindelijk over inzicht te verkrijgen in en opnieuw verbinding te maken met je ‘ware natuur’. Zen vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme, dat zich van India naar China verspreidde. Daar werd het vermengd met het tao├»sme en is Chan gaan heten. In de 6e eeuw werd Chan vanuit China naar Japan gebracht, waar het bekend werd als Zen.

Mediteren & Zen beoefening

De beoefening van zen is zeer oud. Zen is een beoefening van contemplatie. Door zen meditatie is het mogelijk om kalmer en rustiger in het leven te staan. Dit heeft effect op alle aspecten van ons leven. Je hoeft echt niet naar een klooster te gaan om zen te beoefenen. Het kan op vele plekken in Nederland en je kunt het gewoon naast je dagelijkse leven doen. Sterker nog, zen gaat over ons dagelijkse leven. Het is een manier van leven met geen ander doel dan volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.
Zen meditatie is een kwestie van “zijn”. Je gaat iedere keer zitten alsof het de eerste keer is. De uitdaging is om niet weg te dromen maar juist heldere aanwezig te zijn en blijven. Eerder iets laten dan iets doen, eigenlijk. De ademhaling natuurlijk en spontaan laten verlopen zonder het te willen controleren. het klink misschien eenvoudig maar dat is het niet. En toch kan iedereen het leren.

De vier pijlers van zen zijn: zazen (zen meditatie), rituelen, studie van teksten en het dagelijkse leven.

stilte weekend

Ming Zen Centrum is lid van de Boeddhistische Unie Nederland