Meditatie Cursus – Beginnen met Zen

priveles

Zenmeditatie kan een positieve bijdrage leveren aan je dagelijkse leven:

 • Meer helderheid
 • Meer veerkracht
 • Meer focus
 • Alerte geesteshouding
 • Beter stress hanterend vermogen

Wat deelnemers zeggen over onze meditatie cursus:

Spiritualiteit met een gezonde dosis humor!

In 8 weken heb ik geleerd hoe ik kan mediteren, nieuwe inzichten opgedaan, bewustwording gecreëerd, leuke nieuwe mensen ontmoet en vooral ook erg veel gelachen. Spiritualiteit zonder zweverigheid en met een gezonde dosis humor! Lieve John bedankt!

Joyce
Leeftijd:41
Contractmanager

Meer rust in mijn hoofd

zen meditatie

Een dag, week, maand vliegt voorbij… voor dat je het in de gaten hebt kom je op een punt in je leven waar je je afvraagt hoe je eigenlijk op dat punt bent gekomen…mijns inziens is dat een teken dat je de kern van het leven niet genoeg aandacht geeft… zazen leert mij om terug… Lees meer… “Meer rust in mijn hoofd”

Ron
Leeftijd:51
Consultant

Meditatie begint onderdeel te worden van mijn leven.

proefles meditatie

Op een fijne manier heb ik kennis mogen maken met zen meditatie. De ruimte waarin en de wijze waarop John les geeft, heb ik als zeer prettig ervaren. Deze introductie is voor mij een goede basis om verder te gaan in zen meditatie. Zazen begint onderdeel te worden van mijn leven.

-
Manager

Met veel plezier en interesse

Met veel plezier en interesse heb ik de Zen Introductiecursus gevolgd. John vertelt op een hele prettige manier en met veel rust en passie. Hij heeft uitgelegd hoe zazen werkt en wat dit voor jou kan betekenen. Ook gebruikte hij fijne praktijkvoorbeelden uit het dagelijkse leven zodat je de informatie uit de les gelijk kunt… Lees meer… “Met veel plezier en interesse”

Deborah
Leeftijd:27

Pakkende lessen met humor

Dank voor de lessen, ik vind dat je de lessen goed, pakkend en met de juiste doses van humor weet over te brengen.

Alex
Leeftijd:35
Werkzaam in de IT

Bijzondere zen lessen van John

bijzondere zen lessen

Bijzondere zen lessen van John die zijn zen lessen met een eigen twist inzichtelijk maakt van de gemakken en ongemakken vh leven. Door zazen de schoonheid vh leven ontdekt wat in jezelf schuilt. Hoe een moeilijk gebeurtenis in het verleden een rol heeft gespeeld in het lijden, om nu dmv zazen niet de belevenis met… Lees meer… “Bijzondere zen lessen van John”

Esther
Leeftijd:51
ICT-er

Dingen inzien die ik nooit tevoren had geweten

Het geeft een andere kijk op het leven dan hoe ik ooit gedacht had. De meditatie geeft rust in mijn leven en laat mij dingen inzien die ik nooit tevoren had geweten. Het is een hele mooie aanvulling op het leven.

Mieke
Leeftijd:34
Ondernemer

Mediteren vergt discipline maar levert dan ook wel wat op!

Via het KPIJ (introductiecursus 6 weken) ben ik met de zenmeditatie in contact gekomen. Aanvankelijk met de nodige scepsis. Na deze introductie smaakte het naar meer en ben ik opnieuw begonnen met een introductiecursus, rechtstreeks via het centrum, dit maal voor de duur van 8 weken.
Inmiddels dus al weer zo’n 14 weken. Het… Lees meer… “Mediteren vergt discipline maar levert dan ook wel wat op!”

Mariëtte van Dorrestein
Leeftijd:68
gepensioneerd, mantelzorger, vrijwilligster

Enorm boeiend

Ik vond de cursus enorm boeiend en vond het prettig hoe je de groep hebt begeleid. 

Mirjam
Leeftijd:40
Ondernemer

Antwoorden binnen jezelf vinden

Niets meer buiten jezelf zoeken. De cursus helpt je de antwoorden die je zoekt binnenin jezelf te vinden.

Yvonne
Manager

Heldere en zuivere boodschap

mediteren utrecht

Zo helder, simpel, met humor ook en met een consistente, zuivere boodschap.

Simone
Leeftijd:31

Ik benader de dingen nu op een andere manier

Ik heb de lessen als zeer positief ervaren waar ik wat mee kan. Het is allemaal rustiger in mij geworden en benader de dingen op een andere manier.

Jeroen
Leeftijd:36 jaar
Consultant

Ik ervoer echt een verandering in mijn doen en laten..

Mijn ervaringen met de Zen meditatielessen zijn dat ik dit als erg fijn heb ervaren. Het is vooral een hele mooie manier om jezelf te introduceren met Zenmeditatie. laagdrempelig en ik ervoer echt een verandering in mijn doen en laten en gedachtes in mijn dagelijks leven. Het maakte in die 8 weken zoveel dingen makkelijker.… Lees meer… “Ik ervoer echt een verandering in mijn doen en laten..”

Sorena
Leeftijd:39
administratief, telefoniste,receptioniste

Ik heb er veel van geleerd…

geleerd

Heb zeker met veel plezier deelgenomen aan de lessen en heb er veel van geleerd wat in mee zal nemen in mijn dagelijks leven.

Miranda
Onderwijs

Verhelderend en rustgevend

Een eerste kennismaking met Zen meditatie tijdens de introductiecursus – verhelderend en rustgevend. Goed toegankelijk om het in je dagelijks leven in te passen. Het eenvoudig regelmatig een tijdje alleen maar stil zitten kan je inzicht bieden in de manier waarop je in contact staat met jezelf t.o.v. de wereld om je heen en alle… Lees meer… “Verhelderend en rustgevend”

Rita

Zelf tot inzichten komen

aandacht

Het was een cursus waar ik echt wat aan had. Fijn dat er tussendoor onderwerpen besproken werden waardoor je zelf tot inzichten komt. Ik las wel over aandacht en meditatie maar je moet het gewoon zelf doen. In de cursus begin je ook meteen met zitten en dat is goed omdat je in de les… Lees meer… “Zelf tot inzichten komen”

Sandra Samuels
Leeftijd:47
Cytologisch analist

Ik heb duidelijk invloed bemerkt in mijn dagelijks leven.

invloed dagelijks leven

Introductie in Zen gevolgd bij John de Weerdt. Hij heeft een gepassioneerde manier van vertellen en legt het mediteren goed uit. Alledaagse voorbeelden die hij aandraagt, maken het makkelijker de essentie van Zen te begrijpen. Ik heb duidelijk invloed bemerkt in mijn dagelijks leven. Als jij dat ook wilt ervaren, probeer deze cursus dan ook… Lees meer… “Ik heb duidelijk invloed bemerkt in mijn dagelijks leven.”

M.
‎Communicatieadviseur

Kadootje voor mezelf

Dank je wel John , ik vond het erg fijn! Voelt nu al een beetje als een kadootje voor mezelf. Fijn weekend!  

Eva
Leeftijd:31
Consultant

Keep it simple!

Complexe zaken toch inzichtelijk gemaakt !

Sake
Leeftijd:45
CEO

(levens)vragen..

Via deze cursus heb ik voor het eerst kennisgemaakt het meditatie. Ik was in het leven op zoek naar antwoorden op (levens)vragen en rust. Ik deze acht weken heb ik een goede start gemaakt om antwoord te vinden op deze vragen en rust in mijn hoofd.
Ik wil dan ook heel graag doorgaan met… Lees meer… “(levens)vragen..”

Danielle
Leeftijd:47
leraar basisonderwijs

Thuiskomen in een baken van rust.

Ik heb de 8 daagse introductiecursus Zazen gevolgd bij Ming Zen Centrum. Het waren zeer inspirerende lessen en een thuiskomen in een baken van rust. Tijdens de lessen werd de meditatietechniek van Zazen werd uitgelegd afgewisseld met informatie over de geschiedenis van Zazen. De begeleiding van John heb ik als zeer prettig ervaren, betrokken en… Lees meer… “Thuiskomen in een baken van rust.”

Marc
Leeftijd:48
Journalist

Bijzonder veel geleerd

Bijzonder veel geleerd en genoten van jouw mooie manier van overdragen: zo helder, simpel, met humor ook en met een consistente, zuivere boodschap. Fijn!

Gwendolyn
Leeftijd:32

Het waren mooie en inspirerende lessen

inspiratie

Het waren mooie en inspirerende lessen. John weet het goede diepgang te geven met ook nog veel gevoel voor humor.

Berno
Leeftijd:58
verpleegkundige / onderzoeker

Wat leer je tijdens de meditatie cursus?

 • Je leert alles over zenmeditatie zoals: de lichaamshouding, ademhaling en aandacht
 • Je maakt kennis met het gedachtengoed en de inzichten van het Zenboeddhisme
 • Je maakt kennis met de leer van de Boeddha
 • En iedere les is er een inspirerend onderwerp
 • Zie voor meer informatie de video hieronder

Aankomende meditatie cursussen in IJsselstein (Utrecht)


 • Zondagmiddag 3 november t/m 8 december
 • 6 lessen
 • Tijd: 16:30 - 18:15
 • Kosten: Euro 95
 • Tijdens vakanties is er geen les

 • Donderdagavond 7 november t/m 12 december (5 dec. geen les)
 • 6 lessen
 • Tijd: 19:15 - 21:00
 • Kosten: Euro 95
 • Tijdens vakanties is er geen les

Aanmelden

"Er zijn slechts twee dagen in het jaar dat je niets kunt doen.
De ene dag is "gisteren" en de andere dag is "morgen"."
(Daila Lama)

"Wat je vandaag doet, is bepalend voor hoe je je morgen voelt."

Begeleiding

Geschiedenis van Zen

Zen is een filosofie en een manier van leven, geen godsdienst. Zen gaat uiteindelijk over inzicht te verkrijgen in en opnieuw verbinding te maken met je 'ware natuur'. Het Zenboeddhisme vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme, dat zich van India naar China verspreidde. Daar werd het vermengd met het taoïsme en is Chan gaan heten. In de 6e eeuw werd Chan vanuit China naar Japan gebracht, waar het bekend werd als Zen.

Waarom mediteren?

Om gelukkiger te zijn.
In de zoektocht naar geluk gaan we steeds weer opnieuw op zoek naar omstandigheden, dingen of personen waarvan we denken dat die ons gelukkiger kunnen maken. Nadat we het object van ons verlangen eenmaal verkregen hebben gaan we niet snel daarna al weer opzoek naar de “next level” of het volgende speeltje. We zoeken “het” immers altijd ergens andere. Externe zaken kunnen eigenlijk geen werkelijk geluk brengen. Duurzaam geluk heeft veel meer te maken met onze houding ten opzichte van de wereld om ons heen En dus niet van de dingen, personen of de omstandigheden zelf. Door meditatie gaan we dit steeds helderder zien om er vervolgens ook steeds vaker naar te handelen.

Om beter met stress om te kunnen gaan
Stress kost veel energie en heeft invloed op ons emotioneel welbevinden. Door overmatige stress ga je vaak ook minder goed functioneren. Zen meditatie leert je om je minder mee te laten sleuren door de uitingen van de stress. Je leert om de uitingen van stress vanuit een neutraler perspectief te ervaren. Hierdoor kan de spanning afnemen en er kan zelfs soms een heel nieuw perspectief ontstaan.

Om minder te piekeren
Je kunt er behoorlijk last van hebben! Je blijft steeds maar in hetzelfde kringetje ronddraaien. Eindeloos blijven malen over je werk, over je relatie, over een gebeurtenis van vandaag of over een klus die je nog moet klaren. Door meditatie leren we onze geest beter kennen en we ontdekken hoe we ermee omgaan kunnen gaan.

Het is belangrijk te vermelden dat de bovenstaande punten een positief bijeffect zijn van zen meditatie. In de beoefening van Zen meditatie gaat het om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het hier en nu zonder vooropgezet doel. Welke eventuele nieuwe inzichten dat “streven” oplevert is van te voren niet bepaald.

Wat is zen?

 • Zen is gaan zitten op een (meditatie)kussentje, jezelf beter leren kennen en steeds minder meegesleurd worden door gedachten en emoties.
 • Zen is een pad. Een manier om je tot het leven te verhouden en te handelen vanuit een nieuwe manier van kijken.
 • Zen gaat over bevrijder communiceren en handelen in het dagelijkse leven.

Het doel van de meditatie cursus is dat je daarna zelfstandig thuis kunt mediteren. Echter, na deze cursus is er ook een mogelijkheid om aan te sluiten bij een van de meditatiegroepen.


Zen beoefening

De beoefening van zen is zeer oud. Zen is een beoefening van contemplatie. Door zen meditatie is het mogelijk om kalmer en rustiger in het leven te staan. Dit heeft effect op alle aspecten van ons leven. Je hoeft echt niet naar een klooster te gaan om zen te beoefenen. Het kan op vele plekken in Nederland en je kunt het gewoon naast je dagelijkse leven doen. Sterker nog, zen gaat over ons dagelijkse leven. Het is een manier van leven met geen ander doel dan volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.
Zen meditatie is een kwestie van "zijn". Je gaat iedere keer zitten alsof het de eerste keer is. De uitdaging is om niet weg te dromen maar juist heldere aanwezig te zijn en blijven. Eerder iets laten dan iets doen, eigenlijk. De ademhaling natuurlijk en spontaan laten verlopen zonder het te willen controleren. het klink misschien eenvoudig maar dat is het niet. En toch kan iedereen het leren.

Lees meer eventueel meer over zen op Wikipedia

Intensieve meditatie cursus Zen
Voor mensen die graag stevig aan de bak willen gaan hebben we een Intensieve Zen introductiecursus ontwikkeld. Na deze training kun je zelfstandig thuis mediteren of je aansluiten bij een van onze Zen meditatiegroepen. Interesse? Neem contact op.

Proefles | Beginnen met zen | Meditatiegroepen | Aanbevelingen | Videos | Blog| Contact | Agenda | Begeleiding | Priveles

Ontdek het inspirerende pad naar meer
innerlijke stilte en inzicht