john de weerdt

Je leven (opnieuw) waarderen met een chronische ziekte

Wanneer je een chronische ziekte hebt heeft dat zowel een lichamelijk als een geestelijke impact op jouw leven: werk, relaties, vrijetijdsbestedingen en levenslust. De grote vraag is: hoe kan ik mijn leven (weer) waarderen ondanks alle beperkingen?

Daar zit je dan. Je hebt al het een en ander geprobeerd, je hebt je best gedaan en toch heb je het gevoel dat je niet veel bent opgeschoten. Wat staat je nu te doen? Hoe pak ik de koe bij de horens?

Ik ken dat gevoel vanuit mijn eigen ervaring. Maar ik weet ook dat het niet zo hoeft te blijven. Ik weet nu hoe ik ermee om kan gaan. Die kennis en vaardigheden zou ik je heel graag met je willen delen.

Zelfmanagement cursus programma voor mensen met chronische pijn en ziekte. Mijn doel is om jou weer de regie in eigen handen te geven over je leven met chronische klachten.

Ik ben er van overtuigd dat ik als ervaringsdeskundige jou extra goed kan begeleiden. Door mijn eigen ervaring weet ik weet n.m.l. precies welke vaardigheden het meest effectief zijn. En ik weet natuurlijk heel goed welke gevoelens, gedachten, valkuilen en andere hindernissen er allemaal voorbij kunnen komen. Ik heb zelf ruim 45 jaar ervaring met het “managen” van een chronische ziekte. Die ervaring wil ik graag inzetten voor jou.

Ik heb 10 jaar ervaring met het geven van zelfmanagementtrainingen aan mensen met een chronische ziekte. Dus ik weet hoe ik de vaardigheden op jou moet over brengen voor maximaal resultaat.

Naast de effectieve vaardigheden die ik je ga bijbrengen is er nog een ander aspect om te leven met chronische klachten t.w. meditatie. Want rust in je hoofd krijgen is belangrijk. We mediteren gewoon in een stoel, dus het is geschikt voor iedereen. Ik heb er veel baat gehad (en nog steeds!). Inmiddels ben ik een geautoriseerde zen leraar geworden. In de cursus heb ik deze aanpak speciaal afgestemd op de behoefte van mensen met een chronische ziekte.

Verder deel ik inzichten uit het Boeddhisme met jou die heel praktisch en direct van toepassing zijn op jouw dagelijkse leven. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de vier edele waarheden.

Praktische zaken

 • Kosten: euro 345
 • Wanneer: 4 zaterdagmiddagen van 13:00 – 17:00
 • Data: 9, 16, 23, 30 november
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Het adres: IJsselstraat 14, 3401 DK IJsselstein (Utrecht)

Aanmelden

 • Je kunt zowel “live” meedoen in IJsselstein als “online” (via zoom), zo kun ook meedoen als het wellicht een keer niet helemaal uitkomt of als je verder weg woont.
 • Er zijn stoelen beschikbaar (naast meditatiekussentjes).
 • Geen lessen tijdens schoolvakanties

Wat leer je:

 • Omgaan met pijn en vermoeidheid
 • Meer rust en helderheid in het hoofd
 • Beter leren omgaan met de emotionele en fysieke belasting
 • Het leven weer meer waarderen ondanks de chronische ziekte

Chronische ziekte & meditatie

Uit ervaring weet ik dat het zonder begeleiding best lastig om je leven weer te waarderen met de beperkingen zoals pijn, stress, en vermoeidheid van een chronische ziekte. In de bijeenkomsten leer ik je als ervaringsdeskundige om beter om te gaan met al die uitdagingen. De cursus kan een eerste aanzet zijn om weer je leven weer te waarderen. Zen-meditatie is onderdeel van de cursus. Ervaring is niet nodig.

Waarom effectief?

 • De les wordt gegeven door een ervaringsdeskundige
 • Door mijn eigen ervaring weet ik precies welke vaardigheden het meest effectief zijn.
 • Ik heb zelf ruim 45 jaar ervaring met het “managen” van een chronische ziekte. Die ervaring wil ik graag inzetten voor jou.
 • Ik leer je de specifieke zen meditatie techniek
 • Nuchtere aanpak en direct toepasbaar in het dagelijkse leven

Zen

Zen heeft een zeer lange traditie van omgaan met lijden (2,500 jaar). De inzichten van de Boeddha over hoe om te gaan met “ellende” zijn zeer toepasbaar voor mensen met een chronische ziekte.

Van weerstand naar acceptatie
De oorzaak van de stress veroorzaakt door een chronische ziekte komt vaak door de innerlijke weerstand. We willen er niet aan en we blijven hopen op betere tijden. De invloed die deze weerstand heeft op jezelf en jouw omgeving kan enorm zijn. Er is dus nog een extra stap nodig op weg naar acceptatie van de chronische ziekte met bijbehorende symptomen en de veranderende situaties. Zen meditatie kan daar een belangrijke in rol spelen.

Zelfmanagement & Zen meditatie
Zelfmanagement voor mensen met een chronische ziekte is gericht op het aanleren van specifieke vaardigheden. Deelnemers aan zelfmanagement trainingen kunnen daarna beter omgaan met hun aandoening. Zelf verantwoordelijkheid nemen is daarbij zeer belangrijk. Maar dan ben je er nog niet helemaal. Zen gaat nog een stuk verder, zeker als het gaat om acceptatie en om de draad weer op te pakken.

Je leven waarderen, ondanks..
Lastiger is om de nieuwe realiteit echt te accepteren om zodoende de draad van je leven weer op te pakken, ondanks alle invloed die de ziekte heeft op: werk, sociale contacten, vrije tijd, levenslust en relaties. Daar komt echt wel wat meer bij kijken. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Waar hebben mensen met een chronische ziekte zoals mee te maken:

 • Pijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies
 • Emotionele stress
 • Ongemakken

Chronischs ziekte heeft invloed op jouw hele leven:

 • Werk
 • Relaties
 • Vrijetijd
 • Gezondheid en persoonlijke groei

Samenwerken

We willen graag samenwerken met mensen en organisaties die zicn inzetten voor mensen met een chronische ziekte. De meditatie training kan een  effectief onderdeel zijn van een zelfmanagement training.

Archief


Zen meditatie leren – 3 zondagen – mei / juni 2015

Tijden: 10.00 – 15.00
Data: 17 mei, 31 mei en 7 juni
Begeleiding: John
Locatie: Zentrum in Utrecht.

Zen meditatie & omgaan met chronische ziekte en pijn – Voorjaar 2015

Aantal lessen: 5 bijeenkomsten
Dag: vrijdag
Begeleiding: John
Tijden: 09.15 – 11.00
Locatie: Zentrum in Utrecht

Zen en omgaan met chronische ziekte en pijn – Najaar 2015

Aantal lessen: 13 bijeenkomsten
Dag: vrijdag
Begeleiding: John
Tijden: 09.15 – 11.00
Locatie: Zentrum in Utrecht