Boeddhistische Blauwdrukken

Unieke handgemaakte boeddhistische blauwdrukken

Voor de zendo in IJsselstein zijn unieke handgemaakte boeddhistische blauwdrukken (cyanotypie) van boeddhistische afbeeldingen, thema’s, symbolen gemaakt. Deze werken worden handgemaakt door Raimond de Weerdt. Zijn kunstwerken worden ook verkocht via o.a. Saatchi Art.

Het huidige aanbod – enkele highlights

Muurschildering uit grottencomplex in Kizil (Xinjiang, China)
Blauwdruk gemaakt van een muurschildering (pigment op modder gips) van de Boeddha uit de 6 – 7e eeuw gemaakt in de grotten van Kizil, een commerciële hub op de zijderoute. Meer informatie: Wikipedia

boeddhistische blauwdrukken

De Enso
De Enso staat symbool voor verlichting en “leegte”: een toestand die vrij is van het vastklampen aan denkbeelden, concepten, ideaal plaatjes, verwachtingen, etc. Een helder inzicht waardoor men zichzelf en de wereld ziet zoals die werkelijk is.
De Enso is niet gesloten. Dit staat voor de onvolmaaktheid van ons eigen bestaan. Het toont ons dat alle dingen perfect zijn zoals ze zijn en helpt ons bij het toelaten van ‘wat is’.

boeddhistische blauwdrukken

Boeddha verteld over de vier edele waarheden
Blauwdruk van een beeldhouwwerk uit de 2e – 3e eeuw van de Boeddha. Het toont de Boeddha die spreekt over de vier edele waarheden en het pad naar verlichting.

Plaatjes van de os
De tien plaatjes van de os belichten verschillende stappen van de zenweg. Ze zijn in de 12e eeuw getekend door Kuoan Shiyuan (Chinese zen meester). Interessant hierbij is dat verlichting niet het eindpunt van de zenweg is. Het is eerder een keerpunt, we gaan terug naar de markt!

boeddhistische blauwdrukken

De lotus
De lotus heeft haar wortels in de modder maar groeit uit tot een prachtige open lotusbloem. Met andere woorden: langzaam groeit er een besef dat, ondanks nadelige omstandigheden, bevrijding mogelijk is voor iedereen.

De hartsutra
Het bekende geschrift over leegte. In de 7e eeuw van het Sanskriet naar het Chinees vertaald. Deze sutra wordt over de hele wereld dagelijks gereciteerd en gaat over bevrijding.

Zen monnik Budai (Hotai in het Japans)
Een afdruk (uit het jaar 1209) van een gravure in de Shaolin tempel van de bekende zen monnik Budai, hij staat symbool voor Maitrya (de toekomstige Boeddha). Hij overleed rond het jaar 900. Op een dag vroeg iemand aan hem: “wat is de betekenis van zen?” Als antwoord liet Budai zijn rugzak vallen. Toen iemand vroeg: “hoe realiseer je zen?” pakte Budai zijn rugzak weer op en vervolgde zijn weg.

Wat is er zo bijzonder aan deze werken?

Raimond de Weerdt maakt betekenisvolle afbeeldingen die een inspirerend verhaal vertellen.

Unieke afbeeldingen – Er zijn er nooit twee hetzelfde
Er onstaat steeds weer een nieuwe en unieke afbeelding omdat:

  • de werken handgemaakt zijn
  • de intensiteit van de Austalische zon nooit hetzelfde is
  • er worden nooit op dezelfde tijd twee dezelfde afbeelding gemaakt

Iedere afdruk is voorzien van:

  • De dag en tijd waarop het gemaakt is
  • Handtekening van de maker: Raimond de Weerdt

Cyanotypie – voor de eeuwigheid

De afdrukken gaan extreem lang mee. We gebruiken archiefpapier (300gsm). Dit papier is 100% zuurvrij en dat blijft honderden jaren goed.

Cyanotypie – werken

Het maken van blauwdrukken is een fotografische techniek (ontdekt in 1842). Door het gebruikvan twee fotochemicaliën wordt aquarelpapier lichtgevoelig. Door de Australische zon er vervolgens op te laten schijnen ontstaat er een unieke Cyaan-blauwe afdruk waar er nooit twee hetzelfde zijn.

Meer lezen over cyanotypie, kijk op wikipedia?

Meer weten over Ming Zen Centrum? Kijk hier