dogen

Zenmeester Dogen’s “Instructie voor de kok” – Zen Workshop

Het vakantieseizoen staat al bijna weer voor de deur. Dus komt deze workshop over Dogen’s “Instructie voor de kok” precies op het goede moment. Voor iedereen die wil weten hoe je zen in het dagelijkse leven kunt beoefenen is dit een “must-do” workshop. Het doel van de tekst was om de leerlingen van Dogen in het beroemde klooster Eihei-ji in Japan te instrueren, 

Wanneer: Zaterdag 1 juni van 14:00 – 16:30
Waar: Ming Zen Centrum, Floridalaan 8, IJsselstein
Begeleiding: Jacky Demmers Sensei en John de Weerdt
Voor wie: Iedereen die interesse heeft (meditatie ervaring is niet nodig)
Bijdrage: Euro 29.95 per deelnemer

De klassieker “Instructie voor de kok” van meester Dogen (1200-1253) 

Tijdens deze workshop gaan we de klassieke tekst van Zenmeester Dogen, de Tenzo Kyokun, oftwel  ‘De aanwijzingen voor de kok’ behandelen en onderzoeken wat dit voor ons kan betekenen.

Als je rijst wast, groenten bereidt, et cetera, doe dit dan met je eigen handen, met volledige aandacht, grote inspanning en oprechte aanwezigheid. Laat verstrooiing en luiheid je geen moment verleiden.

Behandel keukengerei zoals tangen en pollepels en alle andere voorwerpen en ingrediënten met gelijk respect. Ga zorgvuldig met alle dingen om, pak ze op en leg ze neer op een ordentelijke wijze.

Al maak je bijvoorbeeld een soep van de meest simpele groente, hekel dat dan niet of ga er niet te gemakkelijk mee om. Zelfs als je de meest exquise crème-soep maakt, hoef je je daarover niet te verheugen of opgewekt te zijn. Hoe zou je tegenzin kunnen ontwikkelen als je vanaf het begin af aan al vrij bent van voorkeuren?

Programma:

13:30 – 14:00 Inloop met koffie en thee
14:00 – 14:45 Dharmales
14:45 – 15:15 Zen meditatie (eventueel met uitleg)
15:15 – 15:45 Thee en koffie
15:45 – 16:15 Ruimte voor vragen
16:15 – 16:30 Zen meditatie

Aanmelden

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.